Július 9–15. között várják a kurzus résztvevőit és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba. Az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész – egy hét intenzív műhelymunkára várja a fiatal zenészeket.

A Károlyi-kastély termeiben az elmúlt hét év folyamán már kialakult az oktatási rend: minden nap reggeltől délutánig Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájában, Fülei Balázs pedig a Főispán-teremben tanít. A vonós kurzusokon a Liszt-díjas Kovalszki Mária és Dani Imre zongoraművészek közreműködnek. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, ahol gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak.

Az Echo Nyári Akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel, a záróhangversenyen pedig a kurzus minden résztvevője színpadra állhat. Az idei Nyári Akadémiára Svájcból, Németországból, Csehországból, Kínából, Indiából és az Egyesült Államokból is jelentkeztek fiatal művészek.

Az esti hangversenyek 20 órakor kezdődnek. A nyitóhangversenyen Kováts Péter, Varga István és Fülei Balázs Spectrum of Trio címmel ad koncertet, Hummel, Dvořák, Martinů és Turina ritkábban hallható műveit játsszák. A Nyári Akadémia tematikus napokat is tartogat: július 11-e Schubertről szól majd, az esti koncerten bevezető előadással hangzik el a Pisztrángötös Varga Oszkár, Szűcs Boglárka, Varga István, Varga Viktor és Fülei Balázs előadásában.

Július 12-én délután Fazekas Gergely zenetörténész tart előadást Johann Sebastian Bachról, az esti koncerten pedig Langer Ágnes, Bánki Berta, Varga István és Fülei Balázs játsszák a zeneszerző fuvolára, hegedűre és viola da gambára komponált szonátáit, valamint a Triószonátát a Musikalisches Opferből.

Július 13-án Vizeli Máté és a Küküllő Banda vezeti körbe az Echo Nyári Akadémia közönségét a Kárpát-medence népzenei kincsei között, a koncert után pedig Csatai László Csidu vezetésével táncház kezdődik.

Július 14-én Beethoven-est következik: Fülei Balázs eljátssza a zenetörténet egyik legmonumentálisabb trilógiáját, Beethoven három utolsó zongoraszonátáját. A július 13-án és 14-én 15 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzusokon résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja. A Nyári Akadémia zárókoncertjét július 15-én este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

Fülei Balázs elképzelése szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Hagyományszámba megy, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon, látványkonyhával és természetesen zenével – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik. Az Echo Nyári Akadémia minden programja és előadása nyilvános, egész héten várják az érdeklődőket.

Nyitókép: Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, az Echo Nyári Akadémia alapítója és művészeti vezetője. Forrás: Echo Nyári Akadémia