Valaki beállított egy 1939-ben kikölcsönzött történelmi regénnyel a Helsinki Központi Könyvtárba. Ezzel meg is született egy új finn könyvtári rekord.

Fotó forrása: Helsinki Központi Könyvtár Oodi
Fotó forrása: Helsinki Központi Könyvtár Oodi

Arthur Conan Doyle A menekültek című regényének kikölcsönzött példányát 1939. december 26-ig kellett volna visszajuttatni – szögezte le Haini Strand könyvtáros, aki hétfőn átvette a kötetet.

A regény meglehetősen hosszúra nyúlt önkényes kisajátítására némi magyarázattal szolgál, hogy a kölcsönzési határidő lejárta előtt egy hónappal vonultak be a szovjet csapatok Finnországba. Valószínűsíthető, hogy az irodalombarát olvasónak hirtelen más gondjai akadtak, melyek kiverték a fejéből a határidő-túllépést.

A könyvtáros elmondta, hogy ilyen hosszú időre kölcsönvett könyvet még sohasem kaptak vissza. Az olvasó és a kötetet visszaadó személy közötti kapcsolatról azonban nem tudott tájékoztatást adni. „Az emberek helyesen akarnak cselekedni, és visszaadni egy könyvet, amely egy könyvtár tulajdona. Ez szerintem igazán szép dolog” – tette hozzá.

A 17. századi Franciaországban játszódó történelmi regényt, amely 1925-ben jelent meg, jó állapota miatt valószínűleg ismét ki lehet majd kölcsönözni a könyvtárból – mondta a könyvtáros, megjegyezve, hogy a régi könyvek általában sokkal jobb minőségűek voltak, mint az újak.