Hagyományosan minden díjazott adományoz egy számára fontos tárgyat a Nobel-díj Múzeumnak. Az idei Nobel-díjasok, köztük Karikó Katalin szerdán adták át adományaikat a stockholmi múzeumnak.

Ulf Larsson kurátor elmondta, hogy Karikó Katalin – az idei orvosi-élettani Nobel-díj egyik kitüntetettje – kedvenc pipettáját adományozta a múzeumnak.

A pipetta az egyik leggyakrabban használt laboratóriumi eszköz, így a pipetta – amelyen egy ragasztószalag is van, hogy megkülönböztesse a többitől – szimbolikus Karikó Katalin munkásságára nézve.

Krausz Ferenc, aki fizikai Nobel-díjat vehet át vasárnap, annak a berendezésnek egy központi részét adományozza a múzeumnak, amelyet a Nobel-díjjal elismert kutatásaihoz használt. Ezt azonban korábban szétszedték a laborban, és most azon dolgoznak, hogy újra összerakják, így csak később küldik el a múzeumnak. Néhány hét múlva már láthatja a kiállításon a közönség.


657193cb65912afdc2cc1e49.jpg
Krausz Ferenc fizikus a kézjegyével ellátott széket mutatja a stockholmi Nobel-múzeumban. Fotó: MTI / EPA / TT Hírügynökség / Christine Olsson

A kurátor szerint a legérdekesebb darab, amelyet idén kaptak, Karikó Katalin kutató- és díjazott társa, Drew Weissman amerikai mikrobiológus ajándéka. Tőle egy fénymásológép 3D-nyomtatott modelljét kapták meg, ugyanis a két kutató úgy találkozott, hogy mindketten ugyanazt a fénymásolót akarták használni.

Ulf Larsson szerint az idei díjazottak tárgyai egy évig lesznek láthatók, de dolgoznak egy új kiállításon, amelyen a korábbi adományokból is válogatnak majd. Az összes tárgyat azonban helyhiány miatt egyszerre nem tudják bemutatni.

Nyitókép: Karikó Katalin biokémikus a stockholmi Nobel-múzeumban. Fotó: TT News Agency via AFP / Christine Olsson