Az Óbuda - 1956 című kiállítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda?Békásmegyer országgyűlési képviselője, valamint az Óbudai Múzeum Budapestért-díjban részesülő igazgatója, Népessy Noémi nyitotta meg. A tárlat hiánypótlónak tekinthető, hiszen az elmúlt évtizedekben 1956-os őszi eseményeket feldolgozó kiállítás nem nyílt Óbudán. "A gyűjtemény széles spektrumban tesz kísérletet arra, hogy új megközelítésben feltárja és megismertesse a látogatókkal azokat az óbudaiakat, akik szerepet vállaltak a harci cselekményekben, vagy a forradalom szellemiségének képviselőiként álltak annak ügye mellé" - mondta Népessy Noémi igazgató. Az Óbudai Múzeum kiállításában továbbá bemutat helyi intézményeket, helyszíneket, belehelyezve őket a forradalom kontextusába.

A záróegységben a látogató nyomon követheti a forradalmárok sorsát, megismerve a megtorlás kegyetlenségét, valamint egy fiatalokból álló csillaghegyi csoportot, akik 1957-ben a forradalom eszméi mellett kiállva néztek szembe a hatalommal. A csoport történetét dolgozta fel dr. Botos János történész a kiállítással egyidejűleg megjelent könyvében (Fiatalok a forradalom utóvizein). Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője megnyitó beszédében hangsúlyozta: "erkölcsi kötelességének tesz eleget az Óbuda - 1956 kiállítás, amelynek tárgyi emlékei, hanganyaga és fényképei érezhetően közvetítik felénk Magyarország történelmének egyik legnagyobb, máig ható katarzisát".

Az Óbuda - 1956 című kiállítás 2016. október 21-től 2017. április 30-ig látható az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítótermében. A kiállítás a III. kerületi lakosoknak ingyenesen látogatható.