Az Óbuda ? 1956 című kiállítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda?Békásmegyer országgyűlési képviselője, valamint az Óbudai Múzeum Budapestért-díjban részesülő igazgatója, Népessy Noémi nyitotta meg. A tárlat hiánypótlónak tekinthető, hiszen az elmúlt évtizedekben 1956-os őszi eseményeket feldolgozó kiállítás nem nyílt Óbudán. ?A gyűjtemény széles spektrumban tesz kísérletet arra, hogy új megközelítésben feltárja és megismertesse a látogatókkal azokat az óbudaiakat, akik szerepet vállaltak a harci cselekményekben, vagy a forradalom szellemiségének képviselőiként álltak annak ügye mellé? ? mondta Népessy Noémi igazgató. Az Óbudai Múzeum kiállításában továbbá bemutat helyi intézményeket, helyszíneket, belehelyezve őket a forradalom kontextusába.

Nepessy_Noemi_Obudai_Muzeum_igazgato_Bus_Balazs_Obuda_polgarmester_Kelemen_Viktoria_Obuda_alpolgarmester_Varga_Mihaly_NG_miniszeter

 

A záróegységben a látogató nyomon követheti a forradalmárok sorsát, megismerve a megtorlás kegyetlenségét, valamint egy fiatalokból álló csillaghegyi csoportot, akik 1957-ben a forradalom eszméi mellett kiállva néztek szembe a hatalommal. A csoport történetét dolgozta fel dr. Botos János történész a kiállítással egyidejűleg megjelent könyvében (Fiatalok a forradalom utóvizein). Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője megnyitó beszédében hangsúlyozta: ?erkölcsi kötelességének tesz eleget az Óbuda ? 1956 kiállítás, amelynek tárgyi emlékei, hanganyaga és fényképei érezhetően közvetítik felénk Magyarország történelmének egyik legnagyobb, máig ható katarzisát?.

Nepessy_Noemi_Obudai_Muzeum_igazgato__Bus_Balazs_Obuda_polgarmestere_Varga_Mihaly_NG_miniszter

 

Az Óbuda ? 1956 című kiállítás 2016. október 21-től 2017. április 30-ig látható az Óbudai Múzeum új időszaki kiállítótermében. A kiállítás a III. kerületi lakosoknak ingyenesen látogatható.