Az Óbudai Múzeum állandó várostörténeti kiállítása 2010 óta várja a látogatókat. A tárlat sokat változott az elmúlt években; legutóbb többek között egy 14. századi Madonna-szoborral bővült, melyet Piast Erzsébet királyné adományozhatott egykor az óbudai klarisszáknak.

madonna-kozelebb-vagott-retussal-2048x1751.jpg másolat.jpg
Az óbudai klarisszák Madonna-szobra. Forrás: Óbudai Múzeum

Az Óbudai Múzeum szakembereinek köszönhetően április végén a piliscsabai római katolikus plébániáról az Óbudai Múzeumba érkezett egy 14. századi, gyönyörű Madonna-szobor, amelyet feltehetően Piast Erzsébet királyné adományozott egykor az óbudai klarisszáknak.

Az érdeklődők megtudhatják, milyen háttérmunka eredményeként sikerült a múzeumnak több, a középkori Óbudáról az évszázadok alatt elkerült műtárgyat – legalább időlegesen – újra származási helyén megmutatni a nagyközönségnek, ha ellátogatnak az Óbudai Múzeumba május 23-án, a Műtárgyak éjszakáján, és meghallgatják a Középkor kölcsönben című műtárgybemutatót. A nyár folyamán és a szeptemberi Ars Sacra Fesztivál keretében még számos egyéb alkalommal is megismerkedhetnek a Madonna kalandos történetével.

A különleges szobor szeptember 26-ig az Óbuda – Egy város három arca című állandó kiállítás középkori termében tekinthető meg.