fbpx

Ők a MúzeumCafé idei díjazottjai

A Fővárosi Képtár vezetőjét és az új országos múzeumszakmai központ tervezőit díjazta idén a MúzeumCafé.

Róka Enikő, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár vezetője kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A múzeumszakmai lap most első alkalommal különdíjat is odaítélt, az elismerésben az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Központ (OMRRK) tervezői, Vasáros Zsolt és Megyesi Zsolt (Narmer Építészeti Stúdió) részesültek. Róka Enikőnek az intézmény élén végzett magas színvonalú szakmai munkájáért, Vasáros Zsoltnak és Megyesi Zsoltnak pedig a múlt évben elkészült világszínvonalú múzeumszakmai háttérintézmény épületének tervezéséért ítélte oda a díjat a lap.

Megyesi Zsolt és Vasáros Zsolt

Róka Enikő 2014 decembere óta vezeti a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeként működő Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárat. Azóta az intézmény több, egymáshoz sok szálon kapcsolódó, hálózatszerűen összefonódó kiállítási, kutatási és gyűjteményezési programot valósított meg, amivel egyszerre reflektált a múzeum gyűjteményi sajátosságaira, az intézmény történetére, a kortárs művészet és társadalom jelenségeire.

Róka Enikő

A MúzeumCafé Díj történetének első különdíjasai egy olyan épületkomplexum tervezéséért és kivitelezéséért érdemelték ki az elismerést, amely nemzetközi összevetésben is egyedülálló, és évtizedekre igazodási pont lehet a műtárgyraktározás megoldása kérdésében. Az egykori Szabolcs utcai kórház területén megvalósult OMRRK csaknem 40 ezer négyzetméteres, korszerű épülete már az elmúlt évben elkészült, jelenleg a szakmai munka technológiai hátterének megteremtésén dolgoznak az intézményben, amelyet idén már a múzeumi szakemberek is birtokba vehetnek.

Fotók: Szilágyi Lenke

A rovat további cikkei