Több száz versmondó küldte be pályázatát a Vörösmarty-emlékév részeként meghirdetett Versünnep-verspályázatra. Közülük a hattagú zsűri két korcsoportban határozott a továbbjutókról a vírushelyzet miatt csak a zsűri jelenlétében lebonyolított elődöntőben, amelyet a kápolnásnyéki Halász-kastélyban tartottak.

A felhívásban eredetileg korcsoportonként öt-öt szavaló jutott volna tovább, de a zsűri úgy döntött, hogy bővíti a döntősök számát, mivel több kimagasló tehetséges szavaló is volt a jelentkezők között. A zsűri döntése alapján a 6-12 éves korcsoportból hatan, a 13-18 éves korcsoportból pedig tízen indulhatnak a dobogós helyezésért.

A zsűri döntött a Csongor és Tünde-különdíjak megalapításáról és adományozásáról is. Csongor-díjban Faller Marcell, Tünde-díjban Kopcsa Bianka részesült, az Osztályszavalat különdíját pedig a kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola kapta.

Vörösmarty Mihály halálának 220. évfordulója alkalmából szervezett versünnepet az online térben rendezik meg, az eseményt a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékházzal együttműködésben valósítja meg. A versünnep döntőjét február 26-án tartják.

Nyitókép: Vörösmarty Mihály. Fotó forrása: commons.wikimedia.org.