A fesztivál, melynek megálmodója Prof. Karl Bardosh filmrendező és egyetemi tanár, az idei évben a Magyar Telekom támogatásával valósult meg. Közel 180 alkotás közül választotta ki a rangos szakmai zsűri azt a 11 alkotást, amelyek képviselhetik idén hazánkat a Cannes-i Marché du Filmen.

Izgalmas és izzasztó hetek állnak azok háta mögött, akik az izoláció során kamerát ragadtak, hogy videós formátumban válaszoljanak a MagentaFilm Magyar Mobilvideó Fesztivál felhívására. Csaknem 180 kreatív alkotó mutatta meg filmes kvalitásait és kreativitását a seregszemlén, és nagy részüket inspirálta a kiemelt téma is: hogyan telik az élet a négy fal között, miképp élik meg a koronavírus-helyzetet. A maximum háromperces kisfilmeket mobiltelefonos kamerákkal rögzítették a nevezők, a beérkezett munkák pedig jól bizonyítják, milyen értékteremtő potenciállal rendelkezik okostelefonunk, és milyen sokszínű, minőségi alkotásokat lehet készíteni egy ilyen hétköznapi eszközzel is.

A rangos zsűri 177 videó közül választotta ki azt a tizenegyet, amely nem csak a New York Egyetemen kerül értő szemek elé, de képviselhetik hazánkat a Cannes-i Marché du Filmhez kapcsolódó Global Short Film Awards mobilfilmes kategóriájának nemzetközi versenyén is.

A zsűri döntése alapján az első 11 film sorrendben a következő (holtverseny miatt a 10 legjobb helyett a 11 legjobb alkotást emelte ki a zsűri):

Mazzag Izabella – Veletek
Dr. Százados Miklós – CURIOSITY
Kriska Ferenc – Eleven patak – Lively Stream
Százados Ábel – Doboz
Csákvári Dániel – Koronakörök
Vadócz Péter – Ciao Bella
Cibulya Nikol – Dance Marathon Men
De Re Attila Luigi – Rain
Hegyesi Fanni – Macskarantén
Pallag Péter – Let’s go back to sleep – Nyomás vissza aludni
Székely Csaba – Day 42

A díjátadón a verseny győztesét és a különdíjasait is kihirdették. A MagentaFilm Mobilvideós Fesztivál legjobb alkotásának Mazzag Izabella Veletek című filmjét választotta meg az elismert filmesekből álló szakmai zsűri, így a DJI OSMO csúcskategóriás kézistabilizátort és a Telekom maximum 1 000 000 Ft értékű reklámszerződését is ő vihette haza.

A Telekom a MagentaKraft nevű platformján keresztül különdíjjal is jutalmazott három tehetséges alkotót: idén Csákvári Dániel, Mezei Márk és Cibulya Nikol kaphatta meg a 300, 150 és 60 ezer forintos pénzjutalmakat.

„A fesztivállal az volt a célunk, hogy életre hívjuk Balázs Béla álmát: a filmnyelv ismeretét és a filmezés élményét a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk, és ezáltal egy filmet írni – olvasni tudó közönséget formáljunk. Felhívásunk az országhatárokon túlra is elért, így elmondhatjuk, hogy küldetésünk várakozáson felüli sikert aratott, tömegmozgalom indult el Magyarországon és a határon túli magyarság körében is” – fűzte hozzá Prof. Karl Bardosh, a zsűri elnöke.

A 11 shortlistes alkotás, valamint a díjazott művek egyaránt a Telekom Youtube-csatornáján tekinthetők meg.