Erotikus jelenetekkel is díszített, gyakorlatilag érintetlen ókori diadalkocsit találtak Pompeji ókori romvárosban Olaszországban.

A négykerekű, vasból készített, ón- és bronzdekorációkkal díszített, mineralizálódott fa alkatrészeket és más szerves maradványokat is tartalmazó ceremoniális szekeret egy külvárosi villa, a Pompejitől északra fekvő Civita Giuliana területén ásták ki a földből. A kocsit, amelyen egy vagy két személy részére volt hely, ünnepi alkalmakkor használták a helyi elit tagjai, például parádékon vagy körmeneteken, de lehet, hogy ezen szállították új otthonába a menyasszonyt is.

A diadalkocsi úgy maradhatott meg, hogy a Vezúv 79-es kitörésekor összeomló kocsiszín fala és teteje megóvta a forró hamutól. A lelet túlélte az illegális sírrablók garázdálkodását is, akik alagutat fúrtak ugyan a helyhez, és el is jutottak a kocsihoz, de nem rongálták meg. 

Bár hétköznapi használatra, például terményszállításra szánt kocsikat korábban is találtak Pompejiben, ez az első ceremoniális közlekedési eszköz, amely teljes egészében fennmaradt.

„Pompeji újra és újra szenzációs leletekkel ejt ámulatba bennünket, és ez így lesz még sok évig, mert 20 hektárnyi terület vár feltárásra” – mondta a lelettel kapcsolatban Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Nyitókép: Pompjei, 2018., fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco