Építészeti programokkal, koncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket a határokon átívelő Héttorony Fesztivál a kultikus Makovecz-épületekben, a már megszokott és új helyszíneken is a Fonó Budai Zeneház és a Kultúrpart szervezésében október 20. és november 20. között.

Az eseménysorozat két egymástól távoli határon túli településen, Lendván és Csíkszeredán indul, de Kolozsváron, Mátészalkán, Pakson, Makón, Mezőkövesden és Budapesten is találnak programokat az érdeklődők.

A fesztivál nyitónapján Csíkszeredában, a Millenniumi templomban a Halmos Béla örökségét bemutató kiállítást ifjabb Csoóri Sándor nyitja meg, majd este a Dresch Vonós Quartet lép színpadra. Szintén az október 20-i nyitónapon a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központban elhelyezik Makovecz vándoroszlopát, majd Básits Branka és Wertetics Szlobodán ad koncertet a muravidéki városban.

„Az igényes szórakoztatás mellett azt is fontosnak tartjuk, hogy a népzene és világzene hazai és külföldi csúcsteljesítményei eljussanak vidékre és a szomszédos országok magyarságához, valamint hogy a zene és építészet szerves kapcsolatára és lelki gyökereinkre ráirányítsuk a figyelmet” – mondta Kiss Ferenc, a Héttorony Fesztivál művészeti vezetője.

A fesztiválon fellép többek között Szokolay Dongó Balázs, a Triolina Folk, Lisztes Jenő és Balogh Kálmán, Szabó Dániel, Paár Julcsi és a Sarjú Banda is. A fesztivál egyik kiemelt programját, a Muzsikás együttes jubileumi, 50. születésnapi koncertjét október 27-én a paksi Makovecz-templomban hallhatja majd a közönség.

Október 21-én a kolozsvári Törökvágási református templomban Szokolay Dongó Balázs grafikáiból és Tóthfalusi Gábor építészeti munkáiból nyílik kiállítás. Október 22-én Mátészalkán, a Képes Kávéházban A pajtától a palotáig című építészeti kerekasztal-beszélgetésen Horváth László fesztiváligazgató vendége Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Kossuth-díjas építész lesz.

Október 28-án a makói Hagymaházban Makovecz Imre családi házait bemutató építészeti tárlat nyílik. November 15-én a budapesti Makovecz Központ és Archívumban mutatják be Keserü Katalin Makovecz Imre: Kísérletek – épületek. Az 1960–70-es évek című tanulmánykötetét. Az eseményen közreműködik Harmath Judit mozdulatművész.

A fesztivál november 20-án a Hagyományok Házában ér véget, a gálán fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Pro Musica Leánykar Szarvas József színművész közreműködésével.

Részletes program itt olvasható. 

A képen a Dresch Vonós Quartet.