fbpx

Olasz Nyelv Hete a Világban 2020

Az Olasz Külügyminisztérium 20. alkalommal rendezi meg az Olasz Nyelv Hete a Világban elnevezésű programot október 19-25-ig a Budapesti Olasz Kultúrintézetben.

A program az olasz nyelvet és kultúrát népszerűsíti világszerte a kultúrintézeti hálón keresztül. Az idei hét témája: Olasz nyelv a szavak és képek között: graffiti, könyvillusztráció és képregény.

A Lucca Crea szervezet indította útjára a Lucca Project Contest-Giovanni Marinelli-pályázatot, amelynek keretében képregényszerzők és rajzolók pályamunkáit várták. Október 12-től a pályázat nyerteseinek munkái megtekinthetők a szervezet többnyelvű honlapján. Az Olasz Kultúrintézet épületében egy kiállítás keretében élőben is megtekinthetők lesznek a nyertes pályamunkák november 20-ig.

A programban a Pádovai Egyetem és az Olasz Külügyminisztérium szervezésében öt virtuális találkozó kerül megrendezésre a legnevesebb olasz illusztrátorok részvételével. A vendégek között lesz Guido Scarabottolo, Sonia Maria Luce Possentini, Marco Brancato, Vittoria Facchini és Alessandro Sanna. A Jelekről és szavakról elnevezésű beszélgetéssorozat közben a nézők, a szerzők segítségével felfedezhetik az olasz nyelv sajátos hangulatú szavainak különböző grafikai értelmezéseit, minden egyes szerző egy adott szóra készít illusztrációkat egyéni stílusában, egyéni interpretációjával.

Az Olasz Kulturális és Turisztikai Minisztérium kezdeményezésére jött létre a Képregény a Múzeumban-program, amelynek keretében olasz képregény írók és rajzolók keltenek életre 51 neves olasz múzeumot. A programot 5 webinar kíséri majd a külföldi Olasz Kultúrintézetek rendezésében.

A rovat további cikkei