Az interneten mától megnézhető színházi-filmes performanszt az alkotók a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot és kijárási korlátozások idején készítették és keddi online sajtótájékoztatójukon a járvány hivatalos nevét parafrazálva „covideónak” nevezték.

Amint Tompa Gábor színházigazgató felidézte: az alkotók épp elkezdték próbálni a darabot, amikor életbe léptek a kijárási korlátozások. Ekkor azonban úgy gondolták, hogy nem adják fel, hanem az interneten hozzák össze az előadást, amely immár se nem színház, se nem film, hanem inkább a performanszművészethez hasonlít. Jeleneteit a színészek a saját lakásukban rögzítették a saját mobiltelefonjukkal, és a rendezői utasításokat követő monológokat, mozgásokat egy hónapos utómunkával két óra tíz perces, egységes alkotássá dolgozták össze.

Amint Tompa Gábor felidézte: a projekt a fiatal rendezők számára korábban kiírt pályázat egyik nyertese volt, de két éve a színház nehéz anyagi helyzete miatt nem sikerült színpadra vinni, és a járvány most is alaposan átírta Radu Nica rendező terveit.

Az online próbafolyamat úgy kezdődött, hogy mindenki körbefilmezte a lakását, hogy aztán közösen találják meg azokat a helyszíneket, amelyek alkalmasak lesznek egy-egy jelenethez.

A sokféle okostelefon, az eltérő fényviszonyok az egyes terekben tapasztalható eltérő hangzás nagyon különbözővé tette a jeleneteket, de talán éppen ez adja az egyediségét, erősségét a produkciónak.

Tompa Gábor elmondta: a POOL (no water) előadás nem helyettesítheti az élő színházat, de a kreatív alkotó emberek mindig kísérletezhetnek az új kommunikációs technológia lehetőségeinek a felhasználásával.

A POOL (no water) produkciót július 10-ig lehet megtekinteni, ám a nyári szabadságok után ismét elérhetővé teszik.

Fotók: Andu Dumitrescu