Pénteken kezdődött és hétfőig tart a Liszt-Bartók nemzetközi zongoraverseny, amelyet tizedik alkalommal rendezik meg Szófiában. A világjárvány miatt elrendelt, bulgáriai korlátozások miatt az idén a versenyzők az online térben mérik össze tudásukat.

A két magyar zeneszerző bulgáriai népszerűsítését célzó verseny zsűrijének elnöke Fülei Balázs zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszékének vezetője. A megmérettetés fő szervezői a szófiai Magyar Kulturális Intézet és a bolgár Pancho Vladigerov Nemzeti Zeneakadémia.

Miskédi Szandra, a szófiai Magyar Kulturális Intézet vezetője elmondta: „Mivel a megmérettetést a tavaszi korlátozások miatt már egyszer elhalasztottuk – eredeti időpontja 2020. március végén lett volna –, nem találtuk jó megoldásnak azt újra elnapolni. Az utóbbi hónapokban partnereinkkel együtt azt tapasztaltuk, hogy az online megvalósítás jól működhet. Pozitív élményekről számolt be a zsűrink több tagja is, akik már más hasonló versenyen is bíráskodtak. Nem akartunk csalódást okozni a jelentkezőknek sem, akik hónapok óta készültek a megmérettetésre”.

A zsűri két napon át, egymástól távol, de egyidőben nézi meg a beérkezett felvételeket, majd videokonferencia keretében értékelik azokat. Az eredményhirdetésre december 7-én kerül sor.

Az ifjú művészek három kategóriában indulhattak: az első kategóriában 15 éven aluli gyermekek, a másodikban 19 éven aluli, míg a harmadik kategóriában 32 éven aluli fiatalok mérhetik össze tudásukat. A versenyzők teljesítményét a zsűri a pénzjutalmak mellett olyan különleges elismerésekkel is honorálhatja, mint egy fellépési lehetőség Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneakadémián 2022-ben.

A világjárvány miatt az esemény fénypontjának számító nyitóhangversenyre és zárókoncertre csak jövőre kerülhet sor, amikor Liszt Ferenc születésének 210. és Bartók Béla születésének 140. évfordulóját ünnepeljük.

A 10. Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny fővédnöke a bolgár kulturális miniszter. A verseny zsűrijét elismert bolgár zongoraművészek, zongoratanárok alkotják. A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Nyitókép: Fülei Balázs zsűrielnök, forrás: Zeneakadémia