Online ünnepi koncerted ad alapítója, Botvay Károly Kossuth-díjas gordonkaművész 88. születésnapja alkalmából a Budapesti Vonósok zenekar december 29-én.

A Botvay '88 elnevezésű ünnepi esten egyebek mellett Mozart és Dvorák népszerű vonószenekari művei, valamint Carl Philipp Emanuel Bach B-dúr csellóversenye csendül fel Perényi Miklós, a nemzet művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas gordonkaművész közreműködésével.

A koncerten Simic Aleksander fiatal csellista, a Virtuózok harmadik évadának döntőse is fellép. A zenén túl az esten pályatársak mesélnek Botvay Károlyhoz fűződő kapcsolatukról. Az ünnepi est a Budapesti Vonósok és papageno Facebook oldalán, valamint a zenekar és a Zeneakadémia honlapján lesz elérhető december 29-én este fél 8-tól.

Botvay Károly, a Budapesti Vonósok zenekar alapítója, 1932-ben született Sopronban. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán olyan kiemelkedő zenei nagyságoktól tanult, mint Kodály Zoltán, Weiner Leó, Járdányi Pál és Ligeti György. Hatvanéves zenei pályafutása alatt öt kontinensen mintegy 6 ezer hangversenyt adott, ebből az első 4 ezret a változatlan összeállításban működő vonósnégyesével: a Bartók Vonósnégyessel, valamint a Budapesti Vonósokkal.

Botvay Károly kivételes kamarazenészi karriert mondhat magáénak, kiváló muzikalitással rendelkező hangszerjátékos, muzsikus és vezető egyszerre, zenei munkásságával párhuzamosan tanári tevékenysége is kiemelkedő.

Nyitókép: Botvay Károly, fotók forrása: Budapesti Vonósok