A fesztivált felvezető sajtótájékoztatón Mészáros Katalin moderálásával Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke valamint Bán Teodóra, a programsorozatot rendező Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója beszélt a Fesztivál megrendezésének különböző területeiről, valamint arról, miképp tölt be a rendezvény turisztikai attrakcióként kiemelt szerepet a főváros kulturális életében is.

nyari1

Mint azt Szalay-Bobrovniczky Alexandra kifejtette, a Fesztivál ?nemcsak szórakoztat, hanem valóban értéket teremt, értéket nyújt?: tizenkét hete alatt az odalátogatóknak páratlan kulturális élményt nyújthat. ?Fővárosunk egyébként is egy sokszínű, sok lehetőséget magában rejtő város?- tette hozzá. A Budapesti Nyári Fesztivál fővédnöke Tarlós István főpolgármester. A főváros így nem csak az összekötő szerepét tölti be a produkciók és a színházak között, hanem a folyamatnak aktív részese is. A főpolgármester-helyettes szerint a Fesztivál idei kínálatának közös pontja a tenni akarás, a friss lendület, akár a Liszt és Dante című koncert, akár Palya Bea vagy a Budapest Bár koncertje esetében.

Mert sok és színes programmal várják a résztvevőket: Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője ismertette a két fő helyszín, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad főbb eseményeit. Mint azt elmondta, az operák kedvelőinek éppúgy a kedvére tudnak majd tenni, mint a musical- vagy a könnyűzene rajongóinak. A Fesztivál idén évfordulókhoz is kapcsolódik: többek között Dante Alighieri születésének 750. évfordulóját is megünneplik a Liszt és Dante című esten, amely a margitszigeti színpad első rendezvénye lesz június 12-én. A Fesztivál Liszt Ferenc pokol és menny között cikázó műveivel nyitja meg itt a szezont a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésével. A színpad programjai között kapott helyet a 20. Duna Karnevál gálája is, június 26-án pedig Edward Maya román származású popsztár dalai és azok szimfonikus átiratai szólalhatnak itt meg a zenész és a Budapest Art Orchestra és Kórus együttműködésével. Bemutatják a 100 éve elhunyt Goldmark Károly Sába királynője című operáját, valamint Puccini Toscáját is, július 10-én pedig a Carmina Burana mellett Carl Orff Catulli Carminája is színpadra kerül a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett előadásában. A musical műfajának kedvelői a Jézus Krisztus Szupersztárt láthatják itt, de Ooh La La címmel éjszakai revücirkusz is várja a felnőtteket, egy szimfonikus filmzenekoncerten pedig Edith Piafra emlékeznek születésének 100. évfordulója alkalmából.

nyari2
Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője

Hasonlóan izgalmas programokhoz szolgál színhelyül a Városmajori Szabadtéri Színpad is: elsőként Zilahy Lajos 1922-ben megjelent, Halálos tavasz című könyvének színpadi változatát láthatják itt a nézők. Mint azt Hidvégi Nóra rendező a sajtótájékoztatón elmondta, régi álma vált valóra a produkció megszületésével. A darab próbái már elkezdődtek, június 13-i bemutatóját még három előadás követi. Az adaptációban Dr. Egry Ivánt megformáló Lengyel Tamás véleménye szerint a történet végső soron azt mutatja meg, hogy nem lehet szerelem, szeretet nélkül élni: a fiatal csapat arra vállalkozott, hogy az érzelmek fontosságáról beszéljenek ebben a korban, amikor az nem divat. Bán Teodóra felsorolta a színpad többi programját is, színházi előadások, koncertek, gyerekelőadások váltják itt majd egymást egy kisebb befogadó terű, családiasabb hangulatú helyszínen.

Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár ismertette a hazai turizmusforgalom fontosabb adatait. Mint elmondta, a hazánkba látogató vendégek száma már az elmúlt negyedévben tizenöt százalékkal növekedett a tavalyi adatokhoz képest . A Budapesten vendégéjszakát töltők nagy többsége azonban külföldi: mint azt Ruszinkó Ádám kiemelte, a cél az, hogy ?ne csak külföldre utazzanak az emberek, ha egy világvárost akarnak felfedezni?. Hozzátette: mindnyájan ismerjük a dalszöveget, amely szerint Pest megér egy estet. Véleménye szerint azonban Budapest egynél jóval több estet is megér.

nyari5
Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár

A Margitszigetre az esemény időtartama alatt színházi retúr hajójáratok is indulnak, a Budapesti Nyári Fesztivál a 12 nyári hétvégére pedig exkluzív kulturális és turisztikai csomagokat is kínál. Mint azt a sajtótájékoztatón Ruszinkó Ádám is kifejtette, érdemes már most megtervezni a nyarat, hiszen ezek a komplex csomagok, csakúgy, mint a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadok előadásaira szóló jegyek, SZÉP Kártyával is megválthatók.

nyari3
Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője

A Budapesti Nyári Fesztiválról és annak programjairól az esemény ideje alatt az MTVA valamennyi felületén is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők. Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője elmondta: mind a Kossuth, mind a Bartók Rádió, mind pedig a televíziós csatornák is beszámolnak majd a Fesztivál eseményeiről. Aranymetszés című kulturális magazinjuk Aranyfeszt néven jelenik majd meg ez idő alatt a Duna Televízión, az M1 Tessék! című magazinműsora pedig péntekenként közvetíti majd az otthonülőknek a fesztiválhangulatot.

Fotók: Csákvári Zsigmond