Elkészültek a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa utcaművészeti programjában az első street art alkotások. A Művészetek Háza Veszprém tavasszal meghirdetett pályázatára 32 munka érkezett, amelyből szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket.

Az utcaművészeti pályázat szorosan csatlakozik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program képzőművészeti koncepciójához, amelynek egyik célja, hogy a művészet a hagyományos tereken túl a kortárs művészetek eszközeivel, friss szemléletű alkotásokkal legyen jelen az utcákon, a köztereken, épületek falain és más, nem szokványos helyszíneken. Az utcaművészet segít abban is, hogy ezzel a számukra jól befogadható műfajjal a fiatalokhoz is kerüljenek közelebb a művészetek.

A veszprémi street art projekt pályázati kiírása Italo Calvino gondolatán alapszik, miszerint „a város a vágyak és emlékek helyszíne és hordozója”. Célja pedig az volt, hogy a művészek Veszprém, valamint a Bakony–Balaton régió történeti örökségét kutatva, a hely rejtett aspektusaira és annak feltárására irányuló alkotásokat készítsenek. A Veszprém városa és a helyi vállalatok által felajánlott felületeket az Alice Lotti és Matteo Ceretto Castigliano (Olaszország), az ALL CAPS Collective (Magyarország), a Color Brigade (Magyarország) és a Meyso Art (Franciaország) csapatai színezték újra.


65783c4db613af557ad4faed.jpg
Balaton. Alice Lotti és Matteo Ceretto street art munkája. Fotó: Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

A nyitóképen a Bakony, a Color Brigade és Hegedűs Babett munkája. Fotó: Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa