fbpx

Örökkön-örökké – Zenés Pilinszky-est a Karinthy Színházban

„Pilinszky János versei a halálról, a végítéletről, a mennyországról, a pokolról nemcsak szembesítenek minket önmagunkkal, de végül az új kezdet és a feltámadás reményével is eltöltenek” – fogalmaz Lázár Balázs. A színművész Tallián Mariannal közös verses estjén december tizedikén a száz éve született költőnek állít emléket a Karinthy Színházban.

Az alkotók versszínházi formában, zenei improvizációkkal kísérve dolgozták fel a költő verseit az évfordulóra. „A tisztelgés mellett nagyon aktuálisnak éreztük Pilinszky költészet az emberiség mai állapotában, amikor a koronavírus-járvány, a klímaváltozás, a háborús veszélyek közepette ezek a versek az emberi fundamentum és az ember-Isten kapcsolat mélyére ásnak, mely önismeret nélkül az ember rossz útra, akár a teljes megsemmisülésbe jut” – teszi hozzá Lázár Balázs.

A színművész szerint ma – amikor nap mint nap szembesülünk a halállal a Covid-járvány következtében – Pilinszky versei a halálról, a végítéletről, a mennyországról, a pokolról nemcsak szembesítenek minket önmagunkkal, de végül az új kezdet és a feltámadás reményével is eltöltenek. Ez tehát éppen ezért egy szikár, kemény válogatás, mely mégis reménnyel tölt el a végén – fűzi hozzá.

Az elhangzó verseket Szokolay Dongó Balázs népzenei improvizációi színesítik, akihez olykor csatlakozik Tallián Mariann színművész is a hegedűjátékával. „Általában Bach kíséri Pilinszky verseit, de bennünket is meglepett, hogy ez a nem szokványos zenei dramaturgia milyen új rétegeket ad hozzá az előadáshoz, és mennyire megemeli azt” – jegyezte meg.

Az Örökkön-örökké címet viselő est szerkesztője Rózsássy Barbara József Attila-díjas költő.

A rovat további cikkei