A Petőfi Kulturális Ügynökség gondozásában megjelent antológiát az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum állította össze az elmúláshoz és a transzcendenshez kötődő versekből, a legkiválóbb kortárs magyar szerzők – Balázs Imre József, Bertóti Johanna, Both Gabi, Csík Mónika, Demény Péter, Egyed Emese, Fekete Richárd, Fekete Vince, Géczi János, Haász János, Halmai Tamás, Ijjas Tamás, Jász Attila, Kántor Péter, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Kollár Árpád, Krusovszky Dénes, Lackfi János, László Noémi, Magolcsay Nagy Gábor, Markó Béla, Miklya Zsolt, Murányi Zita, Németh Bálint, Simon Réka Zsuzsanna, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna, Tóth Erzsébet, Tóth Krisztina, Visky András, Vörös István, Wirth Imre, Zalán Tibor – műveiből. A kötet szerkesztője Ayhan Gökhan volt.

Hasonló tematikájú gyűjtemény magyar nyelven nagyon rég jelent meg, az óvodás és kisiskolás korosztálynak pedig egyáltalán nem született ilyen kiadvány, tehát hiánypótlónak tekinthető.

A kötet szerkesztői szeretnék, ha a gyerekek megértenék: jóval több a világ, mint amennyi látszik belőle, jóval több az élet, mint hogy a halállal véget érjen. „Tündöklik, aki eltűnt” – írja Halmai Tamás az antológiában szereplő Halhatatlanok napja című versében.

A listára felkerült Orosz Annabella a kötet bemutatóján elmondta, számára az jelentett nehézséget, hogy egyszerre több szerző élményeit, tapasztalatait kellett ábrázolnia, és szeretett volna köztük összhangot teremteni. Személyes kapcsolatot, kézzelfogható formát és stílust keresett az írásokhoz, hogy az ő művei is érvényesüljenek, egyszersmind össze is kötve a versek hangulatát.

Fotó: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu

Eszébe jutottak a középkori iniciálék, amelyeknél a rajzoló sokszor saját magát is belefestette a képekbe, ennél a kötetnél pedig a saját perspektíváját a tintarajzban találta meg, amellyel a grafikát tanulni kezdte. Őt is nagyon megérintették az antológiában olvasható versek, ezért alapvetően lírai hangulatú képek születtek a keze nyomán.

Orosz Annabella illusztrátorral a 2021-es Ünnepi Könyvhéten találkoztunk, beszélgetésünk apropóját pedig az adta, hogy rangos kitüntetésben részesült: Kiss Ottó A piros tengeralattjáró kötetének illusztrálásáért Szép Magyar Könyv díjjal ismerték el munkáját. Pályafutásáról, munkamódszereiről és szakmai álmairól is kérdeztük.

Nyitókép: IGYIC/Bach Máté