Az akadémia illetékes bizottságának elnöke, Pavel Csukrad közölte, hogy a döntésről nem egyeztettek vele, egyúttal bejelentette lemondását.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatójaként ismert Nyikita Mihalkov filmrendező ezzel szemben feleslegesnek minősítette a nevezést.

„Azért kiválasztani egy filmet, hogy egy olyan országban képviselje Oroszországot, amely jelenleg végső soron tagadja Oroszország létét, nos, ez egyszerűen értelmetlen” – fogalmazott a rendező a TASZSZ orosz hírügynökségnek. Emlékeztetett arra is, hogy korábban már javaslatot tett az Oscar-díj „eurázsiai” megfelelőjére, és ezt a tervét azóta sem adta fel.

Mihalkov 1995-ben, a sztálinista diktatúrát ábrázoló Csalóka napfény című filmjéért Oscar-díjat kapott a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriájában. Ezenkívül orosz film 1968-ban (Szergej Bondarcsuk Háború és békéje), illetve 1981-ben (Vlagyimir Mensov Moszkva nem hisz a könnyeknek című filmje) kapott Oscar-díjat.

Az Oscar-jelöléseket 2023. január 24-én jelentik be, a 95. Oscar-díjátadó gálát pedig március 12-én rendezik meg Los Angelesben.

Eddig már több ország bejelentette jelöléseit. Magyarországot Tősér Ádám Blokád című filmje képviseli a 95. Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában. Ausztria a Cannes-ban sikert arató, Fűző című Sissi-drámát, Németország pedig az Erich Maria Remarque regényéből készült, Nyugaton a helyzet változatlan című háborús drámát nevezi idén a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára. Románia a Makulátlan (Immaculate) című filmet jelöli az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Az amerikai filmakadémia visszautasította a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára Bulgária által benevezett Anya című filmet arra hivatkozva, hogy abban a párbeszédek több mint 50 százaléka angol nyelvű. Olaszország a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában bemutatott Nostalgia (Nosztalgia) című filmet nevezi a legjobb nemzetközi film Oscar-díjáért folyó versengésbe.

Nyitókép: AFP/Don Emmert