Az Egyenes labirintus című est közönsége április 11-én a Pesti Vigadóban találkozhat a magyar líra két történelmi alkotójával, a ma élő zeneszerzők hangjával és egy férfikari passióval, amely Lukács evangélista szövegére íródott.

A koncert első felében, a magyar költészet napja alkalmából Pilinszky- és Petőfi-versek szólalnak meg hat kiváló zeneszerző – Barabás Árpád, Dobszay-Meskó Ilona, Horváth Márton Levente, Kecskés D. Balázs, Virágh András Gábor és Zarándy Ákos – feldolgozásában. Az összeállítás évfordulós költőink művészetére irányítja a figyelmet, akik új irányt szabva megkerülhetetlen, korszakos megújítói voltak a magyar költészetnek. A műsor címében szereplő Pilinszky-vers két különböző feldolgozásban is elhangzik, de a létet és a transzcendenciát szemlélő versek között helyet kapnak szerelmes és természeti témájú, népszerű és kevésbé ismert szövegek is. A zeneműveket zongorakísérettel, kamarazenekari közreműködőkkel, valamint különleges hangszer-összeállításokkal adják elő.

Az est második részében, Nagy László Adrián: Lukács-passió című művének ősbemutatójával a nagyhét kerül fókuszba. Az orgonaművész szerző nemcsak a Honvéd Férfikar korrepetitora, hanem kiváló zeneszerző is, aki több nagy sikerű darabot és feldolgozást komponált már a kórus számára. Új alkotása Jézus szenvedéstörténetét dolgozza fel Lukács könyve alapján. A mű különlegessége, hogy a passiót elénk táró kórustételek szövegét is maga a zeneszerző írta. A különleges műben Jézus szerepét Kovács István Liszt-díjas operaénekes formálja meg.

Nyitókép forrása: Honvéd Férfikar