Május 12-én tartották a felújított várnegyed hivatalos megnyitóját Veszprémben. E hónaptól a városrész több, turisztikailag fontos épülete is megnyílik.

A megnyitón részt vett Navracsics Tibor, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli minisztere. Felszólalásában kitért arra, hogy a veszprémi vár adott otthont Magyarország első felsőfokú intézményének – és bár nem a város legmagasabb pontja, máig kimagaslik Veszprémből. Az 1970–1980-as években az akkori Magyarország feledésre ítélte a várat, a figyelem a szomszédos Cserhátra, a húszemeletesre és a lakótelepekre irányult. A várról úgy tartották, hogy megbecsülendő épületegyüttes, de már a múlté. Navracsics szerint a veszprémi várnegyed megújítása kereszténységünk és magyarságunk miatt egyaránt fontos.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszéde szerint a főegyházmegye „őseink hite a jövő reménye” jelmondata Veszprém város történetére is jellemző. Több korábbi püspök példája is mutatja, hogy a város jövőjét csak úgy lehet formálni, ha arra a gazdag hitre, múltra támaszkodunk, amelyre őseink is – mondta Porga.

Udvardy György érsek ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy még nem a munka befejezését ünneplik, hanem azt, hogy olyan fázisába érkezett a vár megújítása, amikor a már elkészült fejlesztéseket be lehet mutatni a közösségnek. A köszöntők után az érsekség szakemberei beszéltek a fejlesztésekről, valamint a Work in Progress 2023 kiállításról. A kiállítás célja, hogy bemutassa azt az évezredes szellemi örökséget, amelynek megőrzése a főegyházmegye feladata. A Veszprémi Főegyházmegye kormányzati támogatással 2020 és 2025 között 18 műemléki épületet újít meg a veszprémi várnegyedben. A WIP’23 kiállítás a félidejében járó felújítás folyamatban lévő munkáiba is betekintést nyújt az érdeklődőknek.

Májustól a várnegyed több épülete is megnyílik. A Vár utcában és a Szentháromság téren információs és frissítőpontok várják a látogatókat. A Körmendy-ház kiállítótereiben – amely 2025-től a főegyházmegyei múzeumnak ad otthont – a várnegyed felújításának folyamatát mutatják be. Megismerhetők az előkészítő vizsgálatok és kutatások eredményei, valamint a koncepcióalkotás is.

A Biró-Giczey Ház szintén kiállításoknak ad otthont, látogathatók lesznek az Érseki Palota egyes terei, a Szent Mihály Főszékesegyházban újra liturgikus események zajlanak, valamint ismét megnyitja kapuit az Érseki Turisztikai Központ is.

Nyitókép: Dankos Attila orgonaművész megszólaltatja a felújított orgonát a megújuló veszprémi várnegyed hivatalos megnyitóján a Szent Mihály Főszékesegyházban. Fotó: Katona Tibor / MTI