A 2019–2020-as hatalmas tűzvészek során rengeteg koala pusztult el. A sok évezredes tudáson alapuló kisebb tüzekkel megelőzhető a hatalmas károkat okozó bozóttüzek kialakulása, amelyek állatok sokaságának pusztulásával is járnak.

A Scimex tudományos hírportál ismertette azt a kutatást, amelyet az ausztrál Sunshine Coast Egyetem, a WWF Australia és a Quandamooka Yoolooburrabee őslakos szervezet végzett. A kutatás során a legmodernebb technológiát ötvözték az őslakos tudással annak érdekében, hogy a koalák számára biztonságos élőhelyet tudjanak kialakítani – közölte a National Geographic.

Az úgynevezett kultúrán alapuló égetés során a modern kori, konkrét kármegelőző égetéseknél is gyengédebb módon bánnak a tájjal, és csak a kis mennyiségben felhalmozott száraz növényi részeket égetik el, lokális felügyelettel. Ezek során nem alakul ki a nagy tüzekre jellemző magas hőmérséklet, és nem sérülnek meg az élő, nedvességgel teli növények – a száraz avar és kisebb, könnyen lángra kapó gallyak viszont maradéktalanul elégnek. Kiválóan kontrollálható e tüzekkel a növényvilág megújulása is, a megfelelő időben végzett, kultúrán alapuló égetéssel fenntartható az élővilág egészsége és a inváziós fajok visszaszorítása.

Ezt az őslakos tudást vették alapul a kutatás során is, amelyben a Brisbane-közeli North Sandbroke-szigeten végeztek felmérést. A sziget őslakosai az egyetem szakembereinek irányítása alatt végezték el a kísérletet. Megvizsgálták a sziget koalaállományát a kísérlet előtt és után, drónokról követték az állatok viselkedését, illetve az ürülékük elemzésével kiderítettek olyan részleteket is, hogy vajon stresszeli-e őket az égetés.

E sziget koalái különlegesek, eddig elkerülte őket a kontinensen élő állományt sújtó chlamydia-fertőzés is, és genetikailag is különböznek kissé a többiektől. Igen jó egészségnek örvendő populációról van szó.

Az égetést egyszerre csak kis területeken végzik, szigorú felügyelet mellett. A kétéves kísérlet még zajlik, de az eddigi eredmények kecsegtetőek. A szakemberek ezek alapján abban bíznak, hogy a koalák élőhelyeinek egészén be lehet majd újra vezetni azt a gyakorlatot, amellyel sok tízezer éven át karbantartotta az őslakosság az erdőket, és képes volt megelőzni a hatalmas, megállíthatatlanul pusztító tüzeket.

A nyitóképen Viktória svéd koronahercegnő a canberrai Namadgi Nemzeti Parkban. Fotó: Jonas Ekstromer / TT News Agency via AFP