A zsűri döntése értelmében tizenkét induló, négy nő és nyolc férfi került a megmérettetés szombat esti fináléjába, egy különleges hangfaj képviselőjeként egy kontratenor is továbbjutott.     

A Zeneakadémia szervezésében megvalósuló, immár világszerte elismert verseny díjaira ezzel esélyessé vált Germán Enrique Alcántara argentin bariton, Vlagyiszlav Bujalszkij ukrán bariton/basszbariton, Fürjes Anna Csenge mezzoszoprán, Liliana Istratii moldáv mezzoszoprán/alt, Alekszandr Kirejev ukrán bariton, Azat Malik kazah bariton, Sonja Saric szerb szoprán, Szon Csi Hun koreai tenor, Rodrigo Sosa del Pozzo venezuelai kontratenor, Vlagyimir Tyiskov ukrán basszus, Deniz Uzun német mezzoszoprán/alt, valamint Ethan Vincent amerikai bariton.     

A hetvenezer euró összdíjazású IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntőjében, szombat este 18 órától a Zeneakadémia Nagytermében két-két áriát adnak majd elő a legkiválóbbak a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével.

Bár az est végére megszületik a helyszínen tartózkodó közönség és a zsűri döntése, csak a másnapi gálakoncerten derül ki, hogy kik a díjazottak. A döntőre és a gálára még elérhetők belépőjegyek a Zeneakadémia honlapján és jegypénztárában. Mindkét esemény megtekinthető lesz kimagasló minőségű, többkamerás internetes élő közvetítésben a zeneakademia.hu és a martoncompetition.hu honlapokon, valamint a Zeneakadémia és a verseny Facebook-oldalán. A döntőt a Bartók Rádió is élőben sugározza majd.     

A pandémia miatt tavalyról 2021-re halasztott rangos megmérettetés hétfőn kezdődött minden korábbinál több, 66 versenyző részvételével.

Ennél többen jelezték részvételi szándékukat, de a még mindig bizonytalan utazási lehetőségek miatt az utolsó pillanatban néhány énekes lemondta a fellépést. Rekordszámú volt a jelentkezők és az elődöntőbe kerültek száma is: 47 ország 255 fiatal tehetsége küldte be videóit, s közülük a Marton Éva vezette előzsűri 116 jelentkezőt hívott meg az élő fordulókba.     

Az elődöntő hétfőtől szerda estig zajlott, majd csütörtökön huszonnégy fiatal énekes mérte össze tudását a középdöntőben két-két áriával. A magyar kormány által biztosított támogatásból a Zeneakadémia által megrendezett verseny zsűrijében Marton Éva oldalán a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglalnak helyet: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora, Anatoli Goussev operaénekes, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Larisza Gergijeva, a Mariinszkij Színház fiatal operaénekesek számára létrehozott akadémiájának művészeti vezetője, Dmitrij Vdovin operaénekes, a Bolsoj Színház Fiatal Művészek Programjának alapító művészeti vezetője, a világ számos neves operastúdiójának vendégtanára, illetve magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Kép forrása: a Zeneakadémia Facebook-oldala