big_5ba368cbd79b8
Plányi Ervin: Tavaszi kert, 1907-1909

Az árverés katalógusa szerint az első világháborúban halálos sérülést szerző Plány Ervin életművét alig néhány tucat kép reprezentálja. Az árverése szánt, múzeumi rangú Tavaszi kert című olajfestménye 1907 és 1909 született. A festő ezen a művén tudományos pontossággal alkalmazta a pointillisták képépítő elveit ? olvasható az árverés katalógusában.

big_5ba368d73f935
Mattis Teutsch János: Kompozíció V., 1924

Mattis Teutsch János 1924-ben készült Kompozíció V. című absztrakt festményére ugyancsak 24 millió forinttól licitálhatnak az érdeklődők. A spiritualizmus iránt fogékony festő 1923-tól kezdve a növényi inspirációkat egyre inkább emberi formákkal helyettesítette. Az ötös számú Kompozíció fontos szerepet tölt be a művész témavilágának átformálódásában. Itt érhető tetten, ahogy az organikus növényi absztrakt világ emberi motívumokká alakul át.

big_5ba368ff4b627
Vaszary János: Női akt tükörrel és kék drapériával

Vaszary János Női akt tükörrel és kék drapériával című műve nem a boudoir-titkok erotikus felfedését kínálja nézőinek, hanem a forma, a szín és az ecsetjárás artisztikumával varázsol ? írta Molnos Péter művészettörténész az aukció katalógusában.

Árverésre bocsátják még Nancy Goodman Brinker, Budapestre akkreditált egykori amerikai nagykövet gyűjteményéből kilenc festményt. A nagykövet ittléte alatt beleásta magát a magyar festészetbe és komoly, száznál több képből álló kollekciót gyűjtött össze magyar festményekből. Ebből a gyűjteményből többek között Ország Lili, El Kazovszkij, Lakner László, Fehér László, Csók István és Molnár Farkas műveire licitálhatnak az érdeklődők.

big_5ba368a04b233
Somogyi Győző: A Balaton háttérben a Badacsonnyal

Több kortárs festmény is szerepel az aukciós anyag kínálatában: Somogyi Győző A Balaton háttérben a Badacsonnyal című képe 260 ezer forinttól, míg Verebics Ágnes kilenc művet tartalmazó Kivetüléseim című műve 550 ezer forinttól kelhet el. drMáriás Kánoncsinálók ? A kortárs képzőművészet zsűrije Max Beckmann műtermében című festményét 340 ezer forinttól kínálják az érdeklődőknek. A 2018-ben készült képen a kortárs képzőművészetet formáló befolyásos személyek, a ? kánoncsinálók? gyűltek össze egy koktélparti alkalmából. A társadalmi szerepeket maró szatírával megjelenítő Máriás Béla ? drMáriás ? ezen a képén saját szcénáját vette górcső alá.

Az aukció teljes kínálata a Kieselbach Galéria honlapján ITT található.

big_5ba368f8d4028
drMáriás: Kánoncsinálók ? A kortárs képzőművészet zsűrije Max Beckmann műtermében

Forrás: MTI

Fotó: Kieselbach Galéria honlapja