fbpx

Osztrák–magyar katona maradványaira bukkantak Olaszországban

Első világháborús osztrák–magyar katona maradványaira bukkantak az olaszországi Trento autonóm megye területén, a Civerone-hegy közelében.

A katonát uniformisának egyik gombja alapján sikerült azonosítani az osztrák–magyar hadsereg úgynevezett császárvadászainak egyikeként. A császárvadászok az egykori hadsereg nagyrészt az alpesi tájakról regrutálódott, főleg különleges lövészeti kiképzést kapott, a gyalogsághoz tartozó katonái voltak.

A földi maradványokra vadőrök bukkantak a Civerone-hegy erdeiben. Megtalálták azt a lövedéket is, amely annak idején eltalálta a katonát.

A maradványokat a Civerone közelében lévő osztrák–magyar katonai temetőben fogják örök nyugalomra helyezni.

A kérdéses területen 1917. június 10. és 29. között hegyi csata zajlott, amelynek során 25 ezer olasz és az Osztrák–Magyar Monarchia kilencezer katonája vesztette életét.

A gleccserek olvadása miatt Trentóban az elmúlt években egyre gyakrabban kerülnek elő a háborús idők katonáinak maradványai. Szeptemberben 3150 méteres magasságban, a Crozzon di Lares-hegyen két alpinista szintén első világháborús katona holttestére bukkant egy gleccserben.

A nyitóképen egy osztrák–magyar katonai egység az isonzói fronton. Fotó forrása: Népúújság.ro/Skočir (Benkovič) Elizabeta

A rovat további cikkei