urban-tamas
Urbán Tamás fotóriporter a Márianosztrai Fegyház és Börtönben
1982 ? Urbán Tamás/Fortepan

 1. Tedd láthatóvá a láthatatlant!

Urbán Tamás legizgalmasabb sorozatai, képei a társadalom többsége számára elzárt, nem látható vagy periférikus helyeket, közösségeket, sorsokat mutatnak meg, amelyek különben talán örökre láthatatlanok maradtak volna: a mentősök mindennapjait, a különböző szubkultúrák tagjait, az aszódi javítóintézet lakóit, a rendszerváltás körüli időszak mikrotörténeteit, a Fekete Lyuk közönségét.

Florian_ter
Urbán Tamás: Flórián tér, a háttérben a Szőlő utcai sávház (Faluház), Budapest
1982 ? Urbán Tamás/Fortepan

 

A fősodor eseményei is fontosak, de egy-egy kor hangulatát gyakran éppen azok a történetek tudják igazán megmutatni, amelyek akkor a többség fókuszán kívül estek.

Fiunevelo_Intezet
Urbán Tamás: Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézete, hálókörlet előtere, Aszód
1974 ? Urbán Tamás/Fortepan

2. A humor is fontos!

Urbán Tamás elsősorban a már említett, nehéz témákat feldolgozó fotósorozatai által vált ismertté. Ugyanakkor számos olyan képe is van, amelyeken az élet apró, valamilyen formában vicces vagy abszurd dolgai iránti érzékenység nyilvánul meg.

1972
Urbán Tamás, 1972 ? Urbán Tamás/Fortepan

 

Azokat a dolgokat, amelyeken nevetünk, sokszor nem vesszük komolyan ? pedig ezek is fontos dolgokat árul(hat)nak el az emberi létről. Nevetve is tanulhatunk.

1974
Urbán Tamás: Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézete, mosdó, Aszód
1974 ? Urbán Tamás/Fortepan

Padok_a_Muegyetem_K_epuletenek_sarkanal
Urbán Tamás: Padok a Műegyetem K épületének sarkánál, Budapest
1972 ? Urbán Tamás/Fortepan

1966
Urbán Tamás, 1966 ? Urbán Tamás/Fortepan


3. Ne csak fotózz!

Ahol Urbán Tamás fényképezett, ott nem csak fényképezett. Akkurátusan jegyzetelt, hogy mikor és hol járt, kikkel ment, kik láthatóak képen ? így több ezer eseményről vannak feljegyzései, ezáltal pedig pontos adatai az egyes képekhez. A képi dokumentumok mellett számos tárgyat is összegyűjtött: börtönajtó és kübli a márianosztrai fegyházból, a rabok által lenyelt (ráspoly, olló, fűrészlap) és általuk készített tárgyak (kártyák), az 1989-es határbontáskor, Zsida térségéből elhozott keresztfa (amelyet felszerelt a kerítésére).

borton
Urbán Tamás, 1981 ? Urbán Tamás/Fortepan

A legfontosabb mégis a humánus hozzáállása, a jó kapcsolatteremtő képessége és a segítőkészsége volt. A rendőrökkel, mentősökkel szinte együtt élt ? bent aludt és evett velük ? és a rabokkal is jó kapcsolatot tudott kialakítani.


4. Tedd elérhetővé a képeidet!

Urbán Tamás mindig értett ahhoz, hogy sok emberhez juttassa el a képeit. 1995-ben a Blaha Lujza téri, 2000-ben (fiával, Urbán Ádámmal közösen) a Nyugati téri aluljáróban állította ki fotóit. Ma valamivel több mint ötezer fénykép található tőle a Fortepanon, a mindenki számára ingyenesen elérhető online archívumban.

Baracskai_Borton_es_Foghaz_kulturterem
Urbán Tamás: Baracskai Börtön és Fogház, kultúrterem, 1985
Urbán Tamás/Fortepan

Tamási Miklós, a Fortepan alapítója szerint Urbán Tamásnak ?balesetekről, az öngyilkosokról készült sorozatai hihetetlenül komoly, alaposan körüljárt munkák. Láthatatlan távolságtartással tud jelen lenni az élet vége helyzetekben?. Ketten együtt az egész életművet átnézték és évek óta dolgozzák fel azt. Mivel a Fortepanon nem csak elérhetőek, hanem szabadon fel is használhatóak a képek, az internetnek köszönhetően az elmúlt években Urbán Tamás képeit egy egész ország láthatta.


5. Járj utána a témádnak!

Bármilyen téma, jelenség is foglalkoztasson, annak megvan a maga története ? jó képek készítéséhez nem feltétlenül van szükség ennek ismeretére, de tudatosabbá teheti az alkotás folyamatát. Urbán Tamás hosszú időn keresztül dolgozott együtt rendőrökkel ? olyan kötettel azonban nem találkozott, amely a magyarországi rendőri fotók történetét részletesebben feldolgozta volna. Ezért írta meg A magyar rendőrségi fotózás 150 éve című tanulmányt, amely számos érdekes adalékkal szolgál a témában.

 

Forrás: blog.capacenter.hu