Az idei utolsó pamplonai bikafuttatás után öt sérültet vittek a navarrai egyetemi kórházba – közölte az intézmény pénteken.

A páciensek esésekből, ütésekből származó váll-, térd-, mellkasi és fejsérülések, zúzódások, valamint ficamok miatt szorulnak egészségügyi ellátásra. Az elmúlt nyolc napban bikafuttatáson szerzett sérülésekkel összesen 34 embert kezeltek a kórházban, közülük kettőt a bika szarvától szerzett szúrt sebbel.

Az idei utolsó futáson a neves sevillai Miura tenyészet 12 állata vett rész, amely tenyészet már 55 alkalommal szállított bikákat az eseményre. Az 575 és 635 kilogramm közötti súlyú állatok 2 perc 22 másodperc alatt teljesítették a 875 méter hosszú távot az óváros macskaköves utcáin.


64b250fae6e5fdaec574c2df.jpg
A pamplonai San Fermín fesztivál nyolcadik reggeli bikafuttatása július 14-én. Fotó: Alvaro Barrientos / MTI / AP

Idén a leggyorsabb futás 2 perc 18 másodpercig tartott, míg a leglassabb 35 másodperccel volt hosszabb. A bikák délután viadalon vesznek részt a városi arénában, ahol egyébként a futtatás végállomása is volt. A város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett, egy hétig tartó ünnepségsorozat emblematikus eseményén minden reggel több ezer ember mérette meg magát. A szervezők becslése szerint a futók 10 százaléka nő volt.

A futáson szigorú biztonsági előírások vannak érvényben, az érkezőket rendőrök ellenőrzik, és csak azokat engedik tovább, akik józanul és megfelelő öltözetben, zárt cipőben, táska nélkül jelentek meg.

Nyitókép: férfiak futnak bikák elől a pamplonai San Fermín fesztivál hetedik reggeli bikafuttatásán 2023. július 13-án. Fotó: Villar Lopez / MTI / EPA-EFE