fbpx

Öt tudóscsoport nyerte el idén a Breakthrough-díjat

Az élettudományokban, a fizikában és a matematikában elért kiemelkedő eredményekért odaítélt Breakthrough-díjat 2023-ban öt tudóscsoport kapta meg, amelyek mindegyike 3-3 millió dollárt nyert el az elismeréssel.

Három díjat az élettudományok, egyet-egyet pedig a fizika és a matematika területén dolgozó kutatók kapnak.

A sejtműködéssel kapcsolatos alapvető felfedezéseiért a Drezdában dolgozó Anthony Hyman brit tudós és az amerikai Clifford Brangwynne, a Princeton Egyetem tudósa megosztva nyerte el a díjat. A két kutató felfedezte, hogy a sejtek infrastruktúrája, a genetikai szabályozás és más folyamatok néha a gyorsan képződő folyadékcseppek eredményeként zajlanak a sejtek között. A felfedezés kulcsot jelenthet bizonyos degeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór kezeléséhez.

A DeepMind vállalat társalapítója, Demis Hassabis és a cég egyik kutatója, John Jumper, akik kifejlesztették az AlphaFold programot, amellyel nagy pontossággal kiszámítható a fehérjék háromdimenziós szerkezete, szintén díjazottak lettek. Az alapítvány szerint a program hónapokról vagy évekről órákra, percekre rövidíti le a fehérjeszerkezet meghatározásának idejét.

Az élettudományi díj további nyertese a japán Janagiszava Maszasi és a francia Emmanuel Mignot. A két, egymástól függetlenül kutató tudós a narkolepszia kialakulásának egyik fő okát találta meg, ami segített a rendellenesség kezelésének kidolgozásában.

Daniel Spielman, a Yale Egyetem matematikusa az informatikában és a matematikában elért felfedezéseiért kapta meg a hárommillió dolláros díjat. Négy tudós, Charles Bennett, Gilles Brassard, Peter Shor és David Deutsch pedig a kvantumszámítás alapjául szolgáló alapvető fizikai ismeretek felfedezéséért nyerte el megosztva az elismerést.

A Szilícium-völgy Oscarjaként is emlegetett Breakthrough-díjat 2013 óta ítélik oda. A korábbi győztesek között volt Stephen Hawking asztrofizikus és az a kutatócsoport, amely először készített képet egy fekete lyukról.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Science Photo Library via AFP/ABO/Tek Image

A rovat további cikkei