fbpx

Öt új könyv a Pagonytól

A kiadó új könyveiben megmentik Einstein életét, segítenek olvasni tanulni és megkedveltetik a kamaszokkal Shakespeare-t.

Regényes ShakespeareMakrancos Kata, Rómeó és Júlia – Gimesi Dóra és Jeli Viktória átiratában

Drámát nem könnyű olvasni. A regényes Shakespeare-átiratok megőrzik az eredeti cselekményt, az eredeti helyszíneket, de megközelíthetőbb formába öntik a történeteket, a kamasz olvasó így közelebb kerülhet a szereplők belső világához, vívódásaihoz, könnyen azonosulhat velük. Hiszen Shakespeare darabjai ma is érvényesen szólnak a kamaszokhoz – szereplői is sokszor szinte gyerekek, és dilemmáik ugyanúgy foglalkoztatják a mai olvasókat, mint a régieket. Két szerelmes történet található a kötetben: a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata, egy tragédia és egy komédia – mindkettőben igazi szerelem és társadalmi elvárások ütköznek. Mindkettőben mély a konfliktus, de jelen van a gyógyító humor és a mindent elsöprő érzelem. 14–18 éves kor között ajánlják.

Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?

Emily hajókirándulást kap a születésnapjára, és a Queen Mary 2 fedélzetén New Yorkba tart, amikor egyszer csak egy másik hajón találja magát, mégpedig 1913-ban. Összeismerkedik Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyanez történt. A három gyerek sorsa összefonódik, amikor összefognak, hogy megakadályozzák az elkerülhetetlennek tűnő, végzetes tűzesetet a hajón, de itt még nincs vége a történetnek: hogyan fognak visszajutni a jelenbe? Ha van valaki, aki segíthet nekik, az Albert Einstein. Kalandos utazás az időben 1913-ba, amikor sok német mindent hátrahagyott, hogy Amerikában új életet kezdhessen.

Az Abszolút könyvek sorozat legújabb tagja, a Hogyan mentettem meg Einstein életét? egy letehetetlenül izgalmas időutazós kalandregény, a kiskamaszok egyik kedvenc műfaja. 9–12 éves kor között ajánlják.

Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson (Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka)

Pandara és Felderen, a két kalózgyerek titokzatos hajóroncsra bukkan a tenger fenekén. Lent a mélyben sötét van, a zár pedig nem enged: a kalózkésre és a víz alatti lámpára is szükség lesz! A kitartás jutalma egy kincsesláda, de vajon miféle kincset rejt? A könyvből kiderül, hogy a kalózgyerekek sem szívesen görnyednek a tankönyvek felett, hiszen sokkal izgalmasabb búvárkodni vagy távcsővel kémlelni a madarakat. Főleg akkor, ha a tenger mélyén egy titokzatos hajóroncsra lelnek. A kis kötet négy rövid fejezetben meséli el a hatalmas hajó rakományának felderítését, ami bőven tartogat meglepetéseket. A Most én olvasok! elnevezésű sorozat könyvét 6–12 éves kor között ajánlják.

Mészöly Ágnes: Levendula és a varázsmacska (Illusztrátor: Takács Viktória)

Ki ne álmodott volna már arról, hogy kis kedvence beszélni tud? Valószínűleg mindenki elképzelte minimum egyszer, hogy nemcsak hatalmas, értő szemekkel bámul rá a cicája egy-egy monológ közben, hanem kifejti a saját álláspontját is. Nos, Levendula, a mese főszereplője pontosan ilyen macskát talál egy teljesen átlagosnak induló séta során, és ahogy egy élénk képzelőerővel rendelkező kislányhoz illik, ezt teljes természetességgel veszi tudomásul. Azonban kiderül, hogy a cicának egészen másfajta varázslatos képességei is vannak. Levendula és nagypapája hazaviszik a kismacskát, aki hamar a család teljes jogú (és legmókásabb) tagjává válik. A Levendula és a varázsmacska tündéri mese, amit Takács Viktória illusztrációi tesznek teljessé. A Most én olvasok sorozat! könyvét 5–8 éves kor között ajánlják.

Bendl Vera: A galamb, aki megette az időgyurmát (Illusztrátor: Remsey Dávid)

Józsi átlagos galamb egy apró jellegzetességgel: imádja a körözöttet. Mivel az időgyurma körözöttből készül, Józsi véletlenül csippent abból is. Ennek elképesztő, váratlan következményei lesznek: Józsi egy egész életre elegendő kalandot él át rövid idő alatt. Az időgyurma ugyanis teljesen összekuszálja az időt, jelen esetben felgyorsítja, így a gyanútlanul körözöttet falatozó galamb, Józsi egészen őrületes kalandokba keveredik: többek között teázik elhunyt nagymamájával, meglátogatja az Északi-sarkot, és szerelemre is talál egy csinos galamblány, Brigi személyében. A Most én olvasok! sorozat könyvét 5–8 éves kor között ajánlják.

A Pagony Most én olvasok! elnevezésű sorozata azért jött létre, hogy a gyerekekkel megismertesse az olvasás örömét. A kiadó legsikeresebb szerzői öt-öt könyvet írnak öt nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek, de egymástól függetlenül is olvashatók.

Nyitókép: a Regényes Shakespeare borítójának részlete. Képek forrása: Pagony

A rovat további cikkei