Ötvenegy különleges ember történetét mutatja be Sal Endre Hősök és kalandorok – Mesél a Fiumei úti sírkert című kötete, amelyet a Fiumei úti sírkertben mutattak be hétfőn.

Sal Endre újságíró, író elmondta, hogy a Libri Kiadó Mi, magyarok sorozatában, a Nemzeti Örökség Intézetének (Nöri) közreműködésével született kötetben ötvenegy ember történetét dolgozta fel, akik a Fiumei úti sírkertben nyugszanak. Mint fogalmazott, fontos, hogy megismerjük azokat, akikre büszkék lehetünk. Új könyvét azoknak ajánlja, akik szeretik az életrajzokat, a történelmet. A könyvben Nagy Balázs fotói láthatók, a könyvet Bárdos Zsuzsa szerkesztette.

A könyvben Petőfi Sándor öccsének és Jókai Mór nevelt lányának élettörténete is szerepel.

A kötetbe került a labdarúgás magyarországi úttörője, a több száz Titanic-utas életét megmentő hajóorvos, Lengyel Árpád vagy a csodás könyvritkaságokat gyűjtő Todoreszku Gyula élettörténete is.

Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója felidézte: a könyvvel a munkát tavaly kezdték el, de már több éve kiváló együttműködés van az intézmény és az író, a nosztalgikus Újságmúzeum.hu weblap tulajdonos-főszerkesztője között.

„Ez több mint egy temető, ez kulturális tér” – jegyezte meg Móczár Gábor, majd kiemelte: fontosnak tartja, hogy az itt nyugvókról szóló érdekes történetek eljussanak azokhoz is, akik nem tudják megoldani, hogy ellátogassanak a sírkertbe. Ehhez irodalmi, színházi, versszínházi előadásokat, koncerteket, vezetett sétákat szerveznek, a sírkertben jelenleg 42 tematikus sétán vehetnek részt az érdeklődők.

Móczár Gábor kiemelte, hogy a Nöri jelenleg a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programon dolgozik, amelynek célja, hogy minden középiskolás legalább egyszer eljusson egy történelmi emlékhelyre, és egy előre kidolgozott feladatsor segítségével élményszerűen ismerkedjen meg a történelemmel. A program a 12–18 éves fiataloknak szól. A projekt tesztfázisában mintegy 200 iskola vesz részt.

Fotók forrása: Nöri