Számos fiatal tehetség lép fel a 12. Paloznaki Jazzpikniken: többek között olyan művészekkel találkozhatunk a balatonfelvidéki jazzfaluban, mint a Gorg & Benzol jazz-rock trió, a Symbiosis 5 zenekar vagy az art-pop, a jazz és az élő elektronika elemeit vegyítő Palágyi Ildikó.

2.jpg
A képen a Symbiosis 5 zenekar. Fotó: Sepsi Botond

A 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra invitálja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, hogy a nemzetközi előadók mellett a jazz hazai élvonala is képviseltesse magát. A tehetséggondozás mindig kiemelt helyen szerepelt a Jazzpiknik életében, az idei fesztivál is számos fiatalnak nyújt fellépési lehetőséget az intimebb hangulatú, jazzfókuszú színpadain.

A Müpa Jazz Showcase 2024 tehetségbörzén a Claudia Raquel Quintet nyerte el a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapott az idei rendezvényen. A formáció zenéje a jazz és más zenei irányzatok fúziójára épül, köztük jelentős hangsúlyt kap a dél-amerikai zene, hiszen az együttes felépítése és az énekesnő, Castagno Claudia autentikus interpretációja is erre predesztinálja őket.

Idén is folytatódik a szakmai együttműködés a Hangfoglaló Programmal, aminek keretében három zenekar érkezik a piknikre: a Gorg & Benzol „félinstrumentális, félélvezhető jazz-rock trió”-ként aposztrofálja magát. A csapat muzsikájában van jazz, blues, rockzene, funky ritmus, akad instrumentális dal és énekkel megtöltött zene, számaik között angol és magyar nyelvű dalok is szerepelnek. A Symbiosis 5 zenekar elsősorban instrumentális jazzt játszik, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatott tanulmányaik során találkoztak, és mára valamennyien aktív közreműködői a magyar jazzéletnek. Palágyi Ildikó zenéje az art-pop, a jazz és az élő elektronika találkozásából születő, izgalmas zenei utazás. Dalainak műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesítik. A felvidéki születésű énekes-dalszerző eredetileg klasszikus énekesnek készült, ismerhetjük az Indigó Projektből, a Klipszemle programjából, A Dal című műsorban pedig 2022-ben az elődöntőig jutott.

A Jazzpiknik idén a Csodalámpa Alapítvánnyal közösen a nyolcéves Zoé álmát váltja valóra: hegedűoktatását támogatja. A kislány vágya a hangszer mellett, hogy egy valódi hegedűművésztől tanulhasson. Zoé kívánsága volt a Csodalámpa által teljesített ötezredik kívánság, mely március 27-én, ünnepélyes átadó keretében valósult meg. A tehetséggondozás jegyében, a Jazzpiknikkel karöltve Kiss-Varga Roberta hegedűművész vállalta Zoé oktatását.

További információ a rendezvény honlapján.