Számos komoly hazai és nemzetközi elismerésben részesültek már, bejárták a világot. Többek között felléptek a Monaco-i Hercegség előtt és az USA-ban, a Sacramento Jazz Jubelee-n, Magyarországon egyedülálló módon két eMeRTon díjban és idén Kossuth-díjban is részesültek, Líra és Ezüst Életfa díjasok, valamint a Louis Armstrong Nemzetközi Jazz díjat is több ízben elnyerték. Mit tekintenek pályájuk eddigi legnagyobb eredményének?

A díjak tekintetében az idei Kossuth-díj jelenti életművünk megkoronázását. Az elismerések fontosak egy művész karrierjében, a versenyeken is az aktuális tudásunkat visszük próbatételre, és ez sok mindent eldönt. A Hot Jazz Band életében az első megnyerése fordulópont volt, akkor az döntötte el, hogy érdemes a zenével hivatásszerűen foglalkoznunk. A második verseny sikere pedig visszaigazolásként hatott, hogy jó volt a döntés, s egyben a világ valaha megrendezett legnagyobb résztvevőlétszámot felsorakoztató megmérettetésén nyertünk. Minden díj és elismerés másért kedves. A legmagasabb hazai kitüntetés csak még inkább felértékeli a korábbiakat. Az eMeRTon díj a szakmai média részéről érkezett, és a különböző társadalmi szférából érkező elismerések is fontosak. Sacramento meghatározó élmény volt az életünkben. Minden jazz-zenész amerikai álma teljesült be általa. A Monaco-i fellépés során pedig a nyári szezonnyitó bálon a világ leggazdagabb elitjének játszottunk, ahol a herceg volt a fővédnök. Ezek ritka pillanatok, s mind arra figyelmeztettek, hogy valami egészen egyedit vittünk végbe és fontos ennek a megőrzése. Azonban el kell mondanom, hogy mindez a közönség figyelme és szeretete nélkül nem valósult volna meg és pályám legnagyobb eredménye, hogy még ma is nagyon elfoglalt lehetek a zeném által, kezdve a kis kávéházaktól a nagy koncertek színpadáig.

Hot_Jazz_Band


A filmzenékben is jártasak, elég csak Karády Katalin és Tolnay Klári filmjeire gondolnunk, vagy a 2000-es évek kasszasikerére, az Állítsátok meg Terézanyut című alkotásban felcsendülő dalra. Terveznek még hasonlót?

Sok tervünk van. A Hot Jazz Band híres a kreativitásáról. A film világa értelemszerűen mindig is vonzott bennünket. Vannak is megkeresések, tervek, velünk kapcsolatban. Hogy mi, milyen gyorsan valósul meg, arra nem vagyunk befolyással, a zenekar nagyon elfoglalt, és ez is, hogy úgy mondjam, ?hátráltat? a hasonló munkák, stúdiófelvételek elkészítésében. Nemrégiben feljátszottunk egy filmzenét, nem tudom, hogy mikor kerül forgalomba, így erről nem nyilatkozhatok, ám a leghamarabb egy gyermekeknek készülő album lesz a kezünkben. Csupa 1930-as, ?40-es évekből származó dal, ami kapcsolódik a gyerekek világához, vagy épp mókás hangulata miatt illik a sorba.


Hogyan ünneplik meg megalapításuk jubileumi, 30. évfordulóját?

2015. október 16-án, pénteken az Erkel Színházban tartjuk az ünnepi koncertet. Két unikális formációt is tartalmaz a műsor. Régi álmom volt egy big band összeállítása. A big band hangzás az 1930-as évek végi, ?40-es évek eleji korszak jellegzetes zenéje. Gyakorlatilag ezért a hangzásért született meg ez a nagyzenekari forma, legtökéletesebb alakját ekkor vette fel, azonban a mai összes ilyen formáció az 1970-es évek esztrádba hajló, modern nagyzenekari jazzét játssza. Ennek a hangzásnak szinte semmi köze a szó klasszikus értelmében vett big band zenéjéhez. Az általam létrehozott 11 tagú formáció, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra azonban az autentikus formát követi és ettől egyedi. Ezen kívül, mivel a bendzsó a szívem csücske, létrehoztam Magyarország első és egyetlen bendzsózenekarát. Ez is egy ígéretes kezdeményezés. Vendégünk lesz továbbá Szekeres Adrien, aki hét lemezünkön is énekel, s egy időszakban állandó vendége volt a zenekarnak, továbbá Erdélyből érkezik egy 22 tagú kamarazenekar, akikkel a korhű filmzenei hangzást fogjuk a színpadra varázsolni. Élményekben gazdag estét szeretnénk erre az ünnepi alkalomra, érdemes tehát már most megvenni a szépen fogyó jegyeket.

Milyen koncertekre készülnek a nyáron?

Sok meghívásunk van. Magyarföld, Váci Vígalom, Zemplémi Művészeti Hetek, sorolhatnám. Mindemellett rendszeres klubéletünk is zajlik különböző budapesti kávéházakban, éttermekben, mint például a Ladó Kávézó, a Dunacorso Étterem, az Old Man?s, a Fat Mo?s, a Mazel Tov. Nyári kiemelt előadásunk augusztus 5-én a Fővárosi Állat-és Növénykertben tartandó koncert immáron tizenegyedik éve. Ez egy nagyon kedves hangulatú, érdekes közegben zajló műsor, tematizáltuk is, így címe, ?Miért vidám a kenguru??. A Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra, azaz a kibővített Hot Jazz Band fog ezen az estén zenélni, a korábbi évek tapasztalatai alapján teltház előtt.


Az Alba Regia Feszten is fellépnek. Milyen zenészekkel fognak közreműködni?

Székesfehérváron nem is tudom idejét mikor jártunk utoljára, talán nem is lesz olyan a közönségből, aki akkor hallgatott bennünket. Ha úgy mondd ?újak? vagyunk a hallgatóságnak, értem ezalatt, hogy élőben most látnak először, akkor mindig az emblematikus számainkat szoktam műsorra tűzni. Mivel ez egy jazz fesztivál, ezért valószínűsítem, hogy a több százas amerikai repertoárból válogatott szerzemények legalább akkora hangsúllyal lesznek a műsorban, mint a jól ismert korabeli jazzes magyar filmzenék. A Hot Jazz Band nemzetközi színpadokon játszott repertoárját kevésbé ismeri a hazai közönség. A műsor összeállítása nálam mindig spontán. Tudjuk fejből majdnem az összes számot, így könnyű dolgom van. A kezdéskor pillanatnyi hangulatom is befolyásol, utána pedig már a közönség reakcióit is figyelem. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó találkozás lesz, már nagyon várjuk.