A pályázatra továbbra is diplomás, de egészestés mozifilmet még be nem mutatott rendezők jelentkezhetnek és azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek. Újdonság, hogy mostantól azok az alkotók is nevezhetnek, akik országos sugárzású televízióban bemutatott tévéfilm vagy tévésorozat rendezői voltak.

A beérkezett pályázatok közül a döntőbe a szakmai előzsűri októberig 10 filmtervet választ ki, amelyek pályázati úton részesülnek a filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában a filmalap fejlesztői csapatának közreműködésével. Októbertől öt hónap áll majd az alkotók rendelkezésre a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök az áprilisi Pitchfórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt.

A felkészülést a filmalap Fast Forward Programjának workshopjai is segítik. A 10 filmterv közül legfeljebb hármat a zsűri és további kettőt a meghívott szakmai közönség - rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 67 millió, a dokumentumfilmeknél 24 millió, az animációs filmeknél pedig 87 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. Az alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a filmalap szakmai támogatását.