A pályázat célja:
 
A katonai hivatás imázsának erősítése, a honvédelem társadalmi elfogadottságának növelése és a magyar hadtörténelem megismertetése a művészeti alkotások felhasználásával.
 
A pályázat témája:
 
KÖZÖS ÜGYÜNK A HONVÉDELEM.
A honvédelem, a hazaszeretet és Magyarország biztonsága össztársadalmi érdek. Van-e szabadság biztonság nélkül?
 
A pályázat kategóriái:
 
- Festmény - Grafika (hagyományos technikák) - Kisplasztika
 
A pályázat követelményei:
 
- A pályázaton 18. életévüket betöltött, magyar állampolgársággal és magyar adóazonosító jellel (a pénzdíjak kifizetéséhez elengedhetetlen, mivel a díjak adóköteles jövedelemnek minősülnek) rendelkezők indulhatnak. - Olyan festő-, grafikusművészek és szobrászok pályázhatnak, akik diplomájukat, oklevelüket hazai, vagy külföldi művészeti felsőoktatási intézményekben szerezték (pl. Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, vagy valamelyik tanárképző felsőoktatási intézmény szakirányú, művészeti képzésén), illetve tagjai a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Művészeti Akadémiának, vagy a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. - A pályázat elbírálásánál előnyt élvez a Magyar Honvédség történelmi szerepének, múltjától jövőjéig ívelő feladatainak, fejlődésének összegző művészi ábrázolása. - A pályázaton új, kiállításon és korábbi pályázaton még nem szerepelt alkotással lehet részt venni. - A pályaművek feleljenek meg a kiállíthatóságnak (azaz a festmények keretezve, a grafikák, keretezett üveglap mögött, vagy két üveglap között legyenek elhelyezve, akasztóval ellátva). - A pályázat kiírója nem vállal felelősséget a gyengén applikált, illetve nem nemes anyagból készült alkotások lehetséges sérüléseire. - Egy alkotó maximum 2 db művel (egyedi példánnyal) pályázhat.

- A pályázó hozzájárulását adja ahhoz, hogy a mű a Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2019-20-ban (akár több alkalommal is) kiállításra kerülhet.
 
A pályázat időtartama:
- Meghirdetés: A honvédelmi tárca nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett központi ünnepségén; 2019. március 14-én. - A pályamunkák beérkezésének határideje: 2019. augusztus 22. - Díjátadás: A Honvédelmi Minisztérium október 23-a alkalmából rendezett központi ünnepségén, 2019. október 22-én.

 
A pályázat értékelése:
- A kiállítandó művekről és a díjak odaítéléséről neves képzőművészekből és szakemberekből álló szakmai zsűri dönt. - A pályamunkák értékelését követően minden résztvevőt levélben (postai úton és email formájában egyaránt) értesítünk a szakmai zsűri döntéséről.
 
A pályázat díjazása:
- I. díj ? a honvédelmi miniszter díja: 500.000 Ft - II. díj ? a Magyar Honvédség parancsnokának díja: 400.000 Ft - III. díj ? Nívódíj: 300.000 Ft - További nívódíjak: 100.000-200.000 Ft/fő (maximum 4 fő részére) - A pénzdíjak kifizetése a mindenkori adójogszabályok szerint történik. - A pályázat kiírója a zsűri szakmai javaslata alapján a díjak esetleges megosztásának jogát fenntartja. - A legjobb alkotásokból a Honvédelmi Minisztérium kiállítást rendez.
 
A pályázat benyújtásának helye, ideje, módja:
- MH BHD Honvéd Kulturális Központ, Stefánia Galéria (1143 Bp., Stefánia út 34-36.) - 2019. augusztus 21-22, naponta 08.00-18.00 óráig - A pályamű(vek) és a kitöltött pályázati adatlap leadásával.
 
Bővebb információ:
Farkas Kinga főelőadó, e-mail: farkas.kinga@hm.gov.hu telefon: 061 237-5518, HM: 27-29