Mi lehet Pécs levegőjében, ami a város zenei életét egyedülállóan mozgalmassá teszi? ?Erős hagyomány? ? válaszolta a kérdésre Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Mint azt a pódiumbeszélgetésen kifejtette, Pécs zenei gyökerei mélyre nyúlnak: felelevenítette a püspökség zenei vezetőinek tevékenységét, a 19. század első felének, a bécsi klasszika korának zenetörténeti jelentőségét, a Pécsi Dalárda megalakulásának miértjét. ?Liszt Ferenc is azzal a benyomással érkezett a városba, hogy itt egy erős zenei élet van?- tette hozzá. Ennek ismertségét természetesen az Angster orgona- és harmóniumgyár működése is elősegítette.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója már a modernebb időkről is beszélt, mikor kijelentette: Pécs a zenében nem csupán trendkövető, de hozzá tud járulni ahhoz is, hogy trendek alakuljanak ki. Véleménye szerint köszönhető ez annak, hogy az itt lakók között mindenfajta zenei ágban találhatók jelentős művészek, de annak is, hogy a soknemzetiségű 19. századot is átható kulturális sokszínűség továbbra is a város fontos jellemzőjeként említhető ? elég a Pannon Filharmonikusok külföldi származású tagjait példaként említeni. ?Kellenek kiváló zenészek, zeneművek, hangszerek, de kell egy olyan akusztikai tér is, ahol ezek a művek megszülethetnek? ? tette hozzá, utalva az infrastruktúra fontosságára. Szerencsére Pécs egy olyan hangversenytermet mondhat magáénak, melyet Horváth Zsolt szerint bátran lehet az ország legjobbjának nevezni. A 2010-ben épült Kodály Központ ad otthont a Pannon Filharmonikusoknak is.

Mindez azonban felesleges lenne megfelelő képzés nélkül: Pécs a történelem folyamán (a Kodály Zoltán által meghirdetett mindennapos zenei oktatás alapvetésének nyomán) ebben is az élen járt, elég ehhez bizonyítékul az általános iskolai zenei oktatást vagy a konzervatóriumot említeni. ?Pécs zenei élete folyamatosan felfelé ível? ? mondta Dr. Hoppál Péter. Mint azt Balásy Szabolcs zenész kifejtette, ez a 200 éves ív, a város mély hagyományai a mai fiatalokra is hatással vannak, és őket zenei értelemben is befogadóbbá teszik. A legfontosabb feladata mind a tanárnak, mind az előadónak talán az, hogy a következő generációt is megpróbálja ehhez a régi, de még nagyon is élő zenei lüktetéshez visszavezetni. ?Kellenek olyan szellemi katonák, akiknek kötelességük ezt a szolgálatot folytatni? ? mondta. Véleménye szerint talán fő kérdésként nem is az tehető fel, a múlt milyen, hanem az, hogy a mai embernek mit kell tennie ahhoz, hogy méltó legyen beállni ebbe a sorba és folytatni a megkezdettet. ?Amíg Pécsnek ilyen pezsgő élete van (az utcai zenéléstől a Kodály Központig), addig szerencsések vagyunk? ? tette hozzá. Mint elmondta, így lehet egy boldogabb, empatikusabb, türelmesebb, jobb közösségről is beszélni.

?Az ember mint lény elképzelhetetlen zene nélkül? ? folytatta gondolatmenetét Horváth Zsolt is. Azonban ma, a folyamatos zaj és zörej hangzavarában nagyon fontos, hogy milyen is az a zene, amely az ember életét meghatározza és kitölti. Mint azt kifejtette, ő optimistán tekint a jövőbe, hiszen megfelelő irányok és csatornák megtalálásával, hatékony munkával lehet közvetíteni a zenei értékeket is. ?Kollektív önképünk, hogy Magyarország zenei nagyhatalom? ? mondta, meglátása szerint azonban ez a képzet sokáig a valóságban nem állta meg a helyét. Az elmúlt évtizedekben az ország (és így Pécs is) felismerte azonban egyedülálló adottságait, a professzionális zenei városkép kialakítása végett szükséges szemléletváltás fontosságát. ?Az, ahol ma tartunk már túl van a víziók felvázolásán, és messze túlmutat a lokális igények kielégítésén? ? tette hozzá.

Mint azt Dr. Hoppál Péter is kiemelte, bár a pódiumbeszélgetésen résztvevők első ránézésre igen különböző irányultságú embereknek tűnhetnek, nagyon sok mindenben azonosak a meglátásaik: ide tartozik a közönségnevelés fontossága is, amelyet mindhárman felismertek. Nemcsak a klasszikus zenéről kell természetesen itt beszélni, hanem az igényes könnyűzenéről is, amelynek Pécs sosem volt híjában. A volt nagy zenei vezetők munkája így, az új generációk zenei kiművelésével nem veszik majd kárba, és Pécs erős alapon nyugvó zenei-kulturális hagyományai viszonyítási pontként, jó példaként szolgálnak majd számukra is.

Fotó: Csákvári Zsigmond