Háromnapos énekes fesztivállá terebélyesedve tér vissza – immár hatodik alkalommal – a Soproni Kórusünnep. A június 28. és 30. között tartott rendezvény vendégfellépője a könnyűzene és az énekkarok világa közé hidat építő pécsi popkórus, a Voisingers.

A Voisingers popkórus. Forrás: Voisingers
A Voisingers popkórus. Forrás: Voisingers

Az idei kórusünnep június 28-án, pénteken a Sonitus Scarbantiae Nőikar önálló koncertjével indul a Liszt-központ Munkácsy-termében. A nőikar július elején a németországi Kemptenben, Sopron testvérvárosában lép fel egy kórusfesztiválon, a romantika kórusirodalmából merítő műsorát pedig indulás előtt itthon mutatja be. Az énekesek a hangversenyt követően is együtt maradnak: kezdődik a BlattNight Sopron, ahol bárki csatlakozhat a kottaolvasók csapatához, hogy megtapasztalja az együtt éneklés örömét. „Olyan ez, mint egy rapidrandiest – csak itt zenebarátok randevúznak kórusművekkel” – mondta Bognár László, a Soproni Kórusünnepet szervező 5. Szólam Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Ökumenikus mashup és kórusba oltott pop

A Soproni Kórusünnep második, szombati napját egy egyházzenei koncert nyitja a Deák téri református templomban. Az előadás különlegessége egy ősbemutató lesz: a Jövel, Szentlélek Úr Isten kezdetű református népéneket egy gregorián témával egybeolvasztó kompozíció „egy kórusmuzsikáért rajongó soproni első szárnypróbálgatása”. A minőségi kóruszene bemutatását zászlajára tűző Goldmark Énekegyüttes tagjai már izgatottan készülnek a premierre.

A tér túloldalán, a Lenck-villa kertjében három órától zenés játszóház és helyi kistermelők, kézművesek ízes-illatos kirakodóvására várja az érdeklődőket, nem sokkal később pedig kezdetét veszi a kóruspiknik: az árnyas fák alatt, akár plédre heveredve is élvezhetjük az énekkarok minikoncertjeit. A városi kórusokon kívül idén fellép a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület: az énekkar története 1861 óta íródik, alapítói jó eséllyel részt vettek már az 1863-as soproni Országos Dalárünnepélyen, Magyarország első kórustalálkozóján is.

A napra a Voisingers popkórus önálló nagykoncertje teszi fel a koronát este hét órakor a Lenck-villa kertjében. Magyarország legfoglalkoztatottabb popkórusa dinamikus komoly- és könnyűzenei feldolgozásairól és látványos előadásairól ismert. Zenéjük egészen újszerű hagyományőrzéssel, töretlen dinamizmussal épít hidat múlt és jövő kórusainak világa között, koncertjüket a közönség sem bírja majd ülve végighallgatni.

A Soproni Kórusünnep június 30-án, vasárnap délelőtt kilenc órakor kezdődő emléktúrával zárul. A városi zenepavilontól induló, énekes kirándulás úti célja a Daloskő, amit épp százhatvan éve, 1864-ben állítottak fel a Daloshegyen.

A Soproni Kórusünnepet az 5. Szólam Alapítvány a Pro Kultúra Sopron Nkft.-vel közösen, a Soproni Múzeum és a Soproni Református Egyházközség partnerségével rendezi meg. A kórusünnep létrejöttét Sopron MJV Önkormányzata, a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.