A fesztivál nyitónapján nyílik Salla Tykkä, a kortárs finn multimédia- és fotóművészet egyik jelentős alakjának első önálló magyarországi kiállítása a Ludwig Múzeumban. Tykkä önéletrajzi ihletésű, első pillantásra mindennapi élethelyzeteket feldolgozó kisfilmjei és fotói egyszerre meghökkentőek és elgondolkodtatóak ? olvasható a fesztivál szervezőinek közleményében. A CAFe Budapest nyitókoncertjén a Müpában fellép a 2006-ban létrehozott Sinfonietta Riga, amely minden műfajban otthonosan mozog a barokktól a modern zenéig. A kortárs balti zenébe bevezető koncert szólistája Kristaps Bergs csellista lesz.


cafe_budapest_18_10_05_sinfonietta_riga_600x450.png
Sinfonietta Riga

Harmadik alkalommal rendezik meg péntektől a Budapest Ritmo világzenei fesztivált, amelyen idén az oláh cigány énekes kultúra kap nagy hangsúlyt. Fellép többek között Lakatos Mónika, Mitsoura Mónika, a Kanizsa Csillagai, a Romano Drom, Gili Yalo, a Tuuletar, Tcha Limberger és a Ternipe is. Először ad Budapesten koncertet a Ladysmith Black Mambazo, együtt lép színpadra a Muzsikás és a lengyel Muzykanci. Világpremierre készül a CAFe Budapest keretében a The King's Singers, amely Gyöngyösi Levente magyar zeneszerző új művét szólaltatja meg a fesztiválon.

Bartók Béla és Kurtág György zenei világába kalauzolja el a közönséget október 15-én Várjon Dénes zongoraművész, a Bécsi Filharmonikusok csellistája, Varga Tamás budapesti szólóestjét pedig Kodály Zoltán Szólószonátája köré építi fel. A Szeged Trombone Ensemble és a Studio 5 Aki szépen tubáskodik című koncertjén a harsonákra írt, ősbemutatóként felhangzó darabok között Varró Dániel olvassa fel verseit.


cafe_budapest_sajtotajekoztato_varro_daniel_c_posztos_janos_600x415.png
Varró Dániel az Aki szépen tubáskodik című verses koncerten olvas felFotó: Posztós János

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ különleges szabadtéri installációval emlékezik 105 éve született névadójára az Erzsébet téren, Márkus Sándor ?városi vadászlese? szintén a fesztivál első napján debütál a Madách téren. A közlemény kitér arra is: elindult a 3. Magyar Klipszemle internetes közönségszavazása, a kezdeményezésre idén rekordszámú nevezés, 665 klip, közel negyven órányi videóanyag érkezett. A szemle győzteseit október 11-én az Anker'tben jelentik be.

A fesztivál programjai közül a Töltődj fel CAFe-val! című cikkünkben csemegéztünk, a teljes program a www.cafebudapestfest.hu honlapon olvasható.


cafe_budapest_18_10_05_markus_sandor_les_c_borovi_daniel_600x400.png
Márkus Sándor Les című installációja a Madách téren lesz láthatóFotó: Borovi Dániel
Forrás: MTI