fbpx

Péntektől pályázhatnak a fesztiválok az EFFEA támogatására

Pénteken teszi közzé az Európai Fesztiválszövetség, az EFFEA az első pályázati felhívását: feltörekvő művészek támogatására negyvennégy európai ország fesztiváljai adhatnak be pályázatot november 15-ig.

silhouette of the soloist / vocalist stands in a fog in the rays of light. concert crowd in front of bright stage lights. Dark background, smoke, concert spotlights

Az EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists, Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért) első pályázati ciklusa október 14-én nyílik meg. A 27 EU-tagállam, a Kreatív Európa programban részt vevő 13 ország, valamint további négy állam fesztiváljai összesen ötven támogatásra pályázhatnak – közölte az Európai Fesztiválszövetség magyarországi partnere, a Summa Artium kedden.

A fesztiválok a közönség számára gyakran még ismeretlen tehetségek felkutatói és bemutatói, így az ugródeszkát jelenthetik egy-egy művész karrierjében. Az Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért olyan rendszert kínál a fesztiváloknak, amely lehetővé teszi, hogy európai szinten fejlesszék a feltörekvő művészek karrierjét – fogalmazott Haris Pasovic, az EFFEA zsűrielnöke.

A pályázatot benyújtó fesztiválnak két másik fesztivállal együttműködve, közösen kell segítenie egy feltörekvő művész vagy társulat alkotómunkáját rezidenciaprogram és vendégfellépések megvalósításával a 2023. február 1. és 2023. december 31. közötti időszakban.

A következő három év során ötven rezidenciaprogram jön létre a támogatott fesztiválok szervezésében.

Az alap a művészek európai ismertségét fogja segíteni, a művészek, a fesztiválok és a közönség igényei szerint. A rezidenciaprogramok két kategóriában jöhetnek létre. A pályájuk kezdetén álló művészek számára az EFFEA Felfedezés kategóriájában negyven pályázati támogatást ítélnek oda egyenként nyolcezer euró összeggel. A rezidenciát biztosító fesztivál a két partnerfesztivállal lehetőséget teremt az alkotásra és a nemzetközi bemutatkozásra.

Az EFFEA Dobbantó kategóriájában tíz pályázati támogatást osztanak ki egyenként tizenötezer euró összeggel, hazájukban már befutott művészek számára, akik készen állnak arra, hogy nemzetközi szintre emeljék karrierjüket. A három együttműködő fesztivál segítségével Európa több színpadán mutathatják be tehetségüket.

A fesztiválok az EFFEA online felületén nyújthatják be pályázatukat november 15-ig, az eredményhirdetés 2023 januárjában lesz.

Az EFFEA az Európai Fesztiválszövetség kezdeményezése, létrejöttét résztámogatással segíti az Európai Unió, valamint tizenhárom partnerszervezet. Az Európai Fesztiválszövetség október 13-án 12 órakor online tájékoztatót is tart a pályázatról, amelyre várják a regisztrációkat.
További információ az EFA honlapján érhető el.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Shutterstock/Taya Ovod

A rovat további cikkei