A Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon díjazták Csáki László animációs dokumentumfilmjét. A hazai mozikban már több mint 15 ezren látták az alkotást, amely legközelebb az animációk világelső seregszemléjén, az Annecy-i Fesztiválon versenyez.

Jelenet a Kék Pelikan című filmből. Fotó: Juno11 Distribution
Jelenet a Kék Pelikan című filmből. Fotó: Juno11 Distribution

A Cartoons on the Bay fesztivál zsűrije Csák László Kék Pelikanját díjazta a legjobb egész estés animációs film díjával, és indoklásában kiemelte a „cinéma vérité eklektikus újragondolását, amely egyedi és innovatív stílusban ünnepli a szabadságot”. A hétvégén véget ért olaszországi animációs fesztivál a mozis, a transzmédia és a televíziós alkotások javát vonultatja fel évről évre különböző olasz tengerparti helyszíneken, főszervezője a Rai Com.

Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, amelyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek.

A hazai mozikban április elején bemutatott Kék Pelikan az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

 „Csáki László páratlanul szerencsésen adott formát az elmesélni kívánt történetnek, műfaj és sztori egysége pedig több korosztályt is képes megszólítani, mivel mindegyiknek mást ad: az idősebbeknek nosztalgiát, a fiataloknak hiteles, ugyanakkor szórakoztató betekintést szüleik ifjúságába” – írtuk a filmről kritikánkban.

A Kék Pelikan a valós, saját hangjukon megszólaló szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig magyar kultzenekarok dalai adják. A film még mindig látható a hazai mozikban, és hamarosan a kertmozik és más szabadtéri vetítőhelyek műsorán is felbukkan.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával, a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.