Macerátummal és tinktúrával zárjuk üvegbe a természet gyógyító erejét

Hogyan készül a tinktúra? Mi az a macerátum? Mire érdemes figyelni a gyógynövények felhasználásakor? A Petőfi Akadémia legújabb epizódjában a gyógynövénykivonatok készítésébe nyerünk bepillantást.

A gyógynövények használata az ősidőkig nyúlik vissza, de napjainkban is nagy szerepet kap a gyógyászatban. Pottyondy Ákos füvesember saját gazdaságában évek óta foglalkozik gyógynövények felhasználásával, és szívesen osztja meg gyakorlati tapasztalatait a kivonatkészítési praktikákról.

Kivonatnak azt nevezzük, amikor valamilyen kivonatoló közeg segítségével hatóanyagokat nyerünk ki a gyógynövényekből. Kivonatoló anyag lehet a víz, az alkohol vagy különböző olajok is.

A tinktúrák növényi anyagok alkoholos kivonatai, készítésük egyszerű folyamat. A macerátum a zsíroldékony hatóanyagok kioldásával jön létre a gyógynövényekből – ehhez olívaolajra van szükség.

„A tinktúrákat kis kanállal, kortyokban, cseppenként érdemes fogyasztani, míg a macerátumokat inkább külsőleg szokás alkalmazni. Az alkoholos végtermék gyakorlatilag korlátlan ideig, míg az olajos legfeljebb egy évig őrzi meg minőségét. A visszamaradt növényi anyagok a konyhában hasznosíthatóak” – magyarázza Pottyondy Ákos, aki a Petőfi Akadémia friss videójában részletesen is bemutatja a kivonatkészítés fortélyait. 

Ez is érdekelheti

Minden, amit a tűzifáról tudni érdemes

Az erdő a bölcsőtől a koporsóig végigkísérte a parasztember mindennapi életét. A Petőfi Akadémia e heti epizódjának témája: a tűzifa.

Savanyú jóbarátunk, az almaecet

A kultúrtörténet legrégebbi és legismertebb gyümölcstermő fája az alma, gyümölcsének felhasználása pedig rendkívül sokrétű. A Petőfi Akadémia harmadik epizódjában az almaecet készítését ismerhetjük meg.

A kovász legyen veletek

Ősidők óta velünk van, mégis egy pandémia kellett hozzá, hogy újra felfedezzük magunknak. Három összetevő szükséges hozzá: víz, liszt és egy nagy adag gondoskodás. A Petőfi Akadémia második epizódjának témája: a kovász.

Kultúránk meghatározza létünket

Egy nép addig marad meg, amíg a saját kultúráját meg tudja őrizni – vallja Kovács Gyula Makovecz-díjas pomológus. Vajon hogyan függ össze a gyümölcsészet és a kultúra? Miben segíti a mindennapokat, ha visszanyúlunk a hagyományainkban rejlő hasznos tudáshoz? A Petőfi Akadémia első epizódja erre keresi a választ.