A Petőfi Kulturális Ügynökség nagy sikerrel vett részt a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron május 10–12. között, fókuszba helyezve a kortárs magyar irodalmat, illetve a klasszikus magyar versek kortárs zenei feldolgozását. Képriport.

240510_Csikszereda_CsZs-8539.jpg
Juhász Anna és Visky András beszélgetése

A vásár három napja alatt tizenegy programmal várta az ügynökség csapata a könyvbarátokat. A jelenlét mondhatni hagyományos, hisz harmadik éve szervezik közösen a programokat Csíkszereda önkormányzatával, hogy közelebb engedjék az érdeklődő közönséghez azt a sokszínűséget, kulturális gazdagságot, amely hidat képez nemcsak művészeti ágak, témák, korosztályok, de városok között is, határok nélkül.

„Célunk a kezdetektől változatlan: megmutatni az olvasóközönségnek a szavak erejét, a kortárs irodalmi történéseket, elhozni új könyveket és klasszikus életműveket. Érték mentén gondolkodni versekről, regényről, vagy olyan gondolatokról, mint sanctum, otthon, hit, család, közösség. S milyen jó harmadik éve visszatérni! Felnőttprogramjaink mellett nagy érték volt a záró napi gyermekprogram, ahol az első népdal felcsendülte után többek szemébe könny szökött. Ez a hatás, amit keresünk, ez mutatja, hogy közös gyökereink, hazánk, erőnk van: ez pedig a magyar nyelv” – mondta el a küldöttség vezetője, Juhász Anna irodalmár.

240510_Csikszereda_CsZs-8714.jpg
Juhász Anna beszélgetése Lövétei Lázár Lászlóval
240511_Csikszereda_CsZs-9823.jpg
Juhász Anna beszélgetése Fábián Jankával

A színes programok között szerepelt Fábián Janka író – a történelmi regényeiről szóló beszélgetést telt ház fogadta a nagyszínpadon. Megjelenése után első bemutatóját hallhatta a közönség Láng Zsolt új nagyregényének, Az emberek meséjének, és bemutatkozott Visky András drámakötete, A test történetei – ez utóbbi Poket-kiadásban. Az alkotó generációk költői párhuzamairól és egymás megszólításáról Kemény István költő és Horváth Florencia költő meséltek, utóbbinak hamarosan megjelenik Hiátus című, debütáló verseskötete, melyből a programon ízelítőt is adott.

240511_Csikszereda_CsZs-9876.jpg
Fábián Janka dedikál
240511_Csikszereda_CsZs-9304.jpg
Láng Zsolt
240511_Csikszereda_CsZs-9939.jpg
Juhász Anna, Kemény István és Horváth Florencia beszélgetése

A Magyar Kultúra magazin Humor lapszáma kapcsán Bonczidai Éva beszélgetett Arató Andrással, azaz Hide the Pain Harolddal, a Helyőrség alkotói szellemiségéről Farkas Wellmann Endre kérdezte Bék Timur és Regős Mátyás írókat. A vásár nagyszínpadán Demeter Szilárd író, filozófus A valahol szabadsága – Rendhagyó hazaszótár című kötetéről beszélgetett Lövétei Lázár Lászlóval. A baráti eszmecsere során a szerző rövid novelláját is felolvasta, melyben nagyapját idézte meg.

240510_Csikszereda_CsZs-8226.jpg
Bonczidai Éva beszélgetése Arató Andrással
240510_Csikszereda_CsZs-8102.jpg
Farkas Wellmann Endre, Bék Timur és Regős Mátyás beszélgetése
240511_Csikszereda_CsZs-9717.jpg
Demeter Szilárd, Juhász Anna és Lövétei Lázár László beszélgetése

Háy János Boldog boldogtalan című kötetének zenés bemutatóján Petruska András zenésszel érintették a mindenki számára ismerős érzelmi regisztereket: szerelmet, veszteséget, megérkezést, búcsút. „Számomra vezető érzés, hogy mennyire könnyű kapcsolódni egy alapvetően összetett műhöz – hisz leginkább az emberi esendőségről szól János új könyve, és az érintett témákat a művész és civil ember éppúgy ismeri. Emellett Háy János személye és az, ahogyan az alkotásról gondolkodik, olyannyira inspiráló nekem, hogy a színpadról, mondhatom, egészen más minőségben jöttem le. Sokat tanulok, kapok energiáiból, abból, ahogyan ő működik” – mondta el Petruska a szereplést követően.

240510_Csikszereda_CsZs-8923.jpg
Háy János, Juhász Anna és Petruska András beszélgetése
240510_Csikszereda_CsZs-8932.jpg
Petruska András

Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekes, zeneszerző két programon is elvarázsolta a közönséget. A vásár záróestéjén gyönyörű dalok formájában József Attila, Pilinszky János, Nagy László és Juhász Ferenc verseit hallhatta a telt házas közönség, vasárnap reggel pedig a legkisebbek élvezhették Weöres Sándor és Kányádi Sándor verseinek feldolgozását és népdalokat. „Keverd a szíved / napsugár közé, / készíts belőle / lángvirágot” – zúgott a nagyszínpad. Méltó befejezése lett a Petőfi Kulturális Ügynökség vásári szereplésének, amikor Weöres A társ című versét a közönség legfiatalabb hallgatói Szirtes Edina Mókussal és Juhász Annával közösen énekelték.

240512_Csikszereda_CsZs-5921.jpg
Juhász Anna és Szirtes Edina Mókus zenés beszélgetése
240511_Csikszereda_CsZs-0078.jpg
Szirtes Edina Mókus fellépése
240512_Csikszereda_CsZs-5995.jpg
Szirtes Edina Mókus koncertjének hallgatói

Fotók: Csákvári Zsigmond / Petőfi Kulturális Ügynökség