Mit jelent a haza, a hagyomány vagy éppen a szakralitás? Hogyan visszhangzik a korábbi költőgenerációk hangja a jelen alkotóiban? Milyen egy boldog boldogtalan a színpadon, és miként szólhatunk a gyerekekhez a versek és dalok nyelvén? Ilyen és ehhez hasonló témákban hív minket közös gondolkodásra a Petőfi Kulturális Ügynökség a 9. Csíkszeredai Könyvvásáron.

20240219_Hide-the-pain-Harold_HN-13.jpg
Arató András a Magyar Kultúra magazin Humor lapszámának címlapján. Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) kortárs irodalmi és összművészeti programokkal vesz részt a május 9. és 12. között zajló Csíkszeredai Könyvvásáron. A régió legjelentősebb könyves eseményére többek közt olyan beszélgetőpartnereket választottak, mint Visky András, Háy János, Kemény István írók, Demeter Szilárd író, filozófus, Szirtes Edina Mókus énekes, hegedűművész vagy épp Hide the Pain Harold, aki legutóbb a Magyar Kultúra magazin Humor lapszámának címlapján mutatta meg ikonikus mosolyát. A könyvvásáron részt vevő írókkal és művészekkel Juhász Anna irodalmár (PKÜ) mellett Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője (PKÜ), valamint Farkas Wellmann Endre író (PKÜ) beszélgetnek.

A Petőfi Kulturális Ügynökség programjai az idei Csíkszeredai Könyvvásáron: 

Időpont: május 10–12.

Helyszín: Erőss Zsolt Arena (Miercurea Ciuc/Csíkszereda 530003, Romania)

Május 10., péntek

11.00     Fodor Sándor terem – Helyőrség-program – Versek tej helyett

Regős Mátyás és Bék Timur a legifjabb írónemzedék legjobbjai közé tartoznak, a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. első évfolyamának végzősei, az elmúlt években több könyvük is megjelent. Nemzedékük világszemlélete és a 2020-as évek kihívásai sajátságos élettapasztalatokat, történeteket szőnek köréjük, ezeket próbálják meg értelmezni közösen Farkas Wellmann Endre költő közreműködésével, természetesen sok-sok szöveggel illusztrálva a beszélgetésen elhangzó gondolatokat. A szülők, nagyszülők témája, a családi minták és szerepek, az örökség mint áldás és teher mindkettejük költészetében központba kerül. Szövegeik a klasszikus magyar irodalomban – javarészt a Nyugat hagyományában – gyökereznek, ugyanakkor őszinte és egyedi hangon fordulnak a múlt irányába, önmagukba és az olvasó felé.

Résztvevők: Farkas Wellmann Endre író, Regős Mátyás író, Bék Timur író

13.00     Fodor Sándor terem – Aki egy reggel arra ébredt, hogy világhírű – Hide The Pain Harold a Magyar Kultúra magazinban 

A Magyar Kultúra magazin Humor témájú lapszámának címlapján Arató András látható, a nyugdíjas villamosmérnök, aki egy nap azzal szembesült, hogy rajta nevet az egész világ – illetve egy bizonyos Hide the Pain Harold nevű karakteren, akit történetesen az ő arcképével azonosítanak. Erről a különös történetről mesél majd, mely tökéletes példázat a humor egyik sajátosan mai megnyilvánulásáról és az összetartozásról.

Résztvevők: Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra magazin főszerkesztője, Arató András villamosmérnök

15.00    Színpad – Visky András: A test történetei – drámakötet-bemutató

Négy fantasztikus nő – Artemisia, Éva, Lina, Teréz. Négy város, négy különböző kor ér össze négy darabban. „A drámaolvasás a színház főbejáratához vezető, töredezett lépcsősor. A dráma élete a színpad, de helyesebb, ha azt mondjuk: a játék közös tere. Egy hely, ahol az életünk forog kockán, mert sehol sem szerezhetünk mélyebb tudást önmagunkról, mint éppen a színházban” – vallja Visky András legújabb drámakötetének előszavában, mely a Poket gondozásában 2024 áprilisában jelent meg. A programon kísérletet teszünk egy közös beszélgetéssel a drámaolvasás töredezett lépcsősorán feljebb kapaszkodni.

Résztvevők: Visky András író, Juhász Anna irodalmár

240421_POKET_akvarium_Visky_Andras_Konyvbemutato_4287.jpg
Visky András kötetbemutatója a Poket és a Petőfi Kulturális Ügynökség eseményén. Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

20.00     Színpad – Boldog boldogtalan a színpadon! Irodalmi esten Háy János új regénye

„Könnyű azt szeretni, akit nem nehéz. Olyan ez a könyv, hogy bárki könnyedén bele tud kuckózni, és éppolyan nehéz megválni tőle, mint az életünktől” – állítja Háy János József Attila-díjas író, költő legújabb nagyregénye, a Boldog boldogtalan kötetében, amely 2024 áprilisában jelent meg. Háy János a kötetről így ír: „Ennek a könyvnek nyolcmilliárd ember a szereplője, köztük két töritanár, három színésznő, három magyartanárnő, két pszichológus, egy sátoraljaújhelyi könyvtáros és maga az elbeszélő is, meg persze egy csomó aranyos kis háziállat. Egy regény, amiben történetek követik egymást és adják át a stafétát újabb történetnek, épp úgy, ahogyan felkapjuk az idős néni csomagját a lépcsőházban, hogy innentől mi cipeljük fel az emeletre, ahogyan szülők adják át a gyereket egymásnak, hogy fáj a hátam, megfognád, ahogyan műszakváltáskor a munkatárstól átvesszük a feladatokat, majd nagyon figyelj arra a vevőre, mert gyanúsan viselkedik.”

Résztvevők: Háy János író, Petruska András zenész, Juhász Anna irodalmár

Május 11., szombat

16.00     Színpad – Fábián Janka-könyvbemutató

A történészvégzettségű Fábián Janka író nosztalgikus történelmi regényei a magyar romantikus regényirodalom legszebb hagyományait idézik. Gyermekkorának fontos helyszínei Vác, Őrbottyán és Kisnémedi. A Miskolci Egyetem angol–történelem szakán, majd az ELTE francia szakán szerzett diplomát. A Mezei Johannaként született írónő alkotói álnevét egyik nagymamája iránti tiszteletből vette fel, akit Fábián Johannának (Jankának) hívtak. A Történelmiregény-írók Társaságának tagja. 2017-ben és 2019-ben Aranykönyv-díjat, 2023-ban a Libri Irodalmi Díj közönségdíját vehette át.

Résztvevők: Fábián Janka író, Juhász Anna irodalmár

17.00     Színpad – Demeter Szilárd: A valahol szabadsága – rendhagyó hazaszótár-bemutató

A Székelyudvarhelyen született Demeter Szilárd író, filozófus és a Lövétén született, József Attila-díjas költő, Lövétei Lázár László szerkesztő közös irodalmi programja. Fókuszban A valahol szabadsága és a Zákeus fügefája – a rendhagyó hazaszótár és a kötődő jegyzetsorozat kapcsán a beszélgetés kulcsfogalmai közt szerepel otthon és határ, haza és szülőföld, hagyomány és szakralitás, új kapu és fügefa, történelem és szívkör.

Résztvevők: Demeter Szilárd író, filozófus, Lövétei Lázár László költő, Juhász Anna irodalmár

18.00     Színpad – Láng Zsolt: Az emberek meséje – könyvbemutató-beszélgetés

A Bolyai című kötetével 2020-ban a Libri irodalmi díját elnyerő Láng Zsolt új regényének főhőse, André Tavasz szüleivel kisgyermekként került Párizsba ’56-ban, jogi és nyelvészeti tanulmányokat folytatott, s a kommunikáció professzora lett. Fiát, Zsombort egyedül nevelte, miután felesége a gyermek születése után nem sokkal eltűnt az életükből. Miután a fiút André Budapestre küldi gimnáziumba, apa és fia nagyon eltávolodnak egymástól, s hosszú évekig mit sem tudnak a másikról. Mígnem a távolinak tűnő, szörnyű chevaline-i mészárlás kapcsán váratlanul újra össze nem ér a sorsuk.

Résztvevők: Láng Zsolt író, Juhász Anna irodalmár

240421_POKET_akvarium_Juhasz_Anna_4074.jpg
Juhász Anna irodalmár. Fotó: Hegyi Júlia Lili / Kultúra.hu

20.00     Színpad – Szirtes Edina Mókus „Mámor vagyok” – zenés-irodalmi koncert

Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekes, hegedűművész, zeneszerző zenés irodalmi előadásán a magyar klasszikus és közel kortárs versek elevenednek meg, fókuszban olyan felejthetetlen életművekkel, amelyek tartóoszlopaink mindennapjainkban. Szeretet, hit, vándorlás, szemlélődés, erő és szenvedély a versekben – és a színpadon. Ki volt Petőfi Sándor, és miképp szólal meg a 21. században? Hogy olvassuk és hallgassuk Pilinszky János verseit, és mit üzen József Attila Mámor című verse?

Résztvevők: Szirtes Edina Mókus énekes, zenész, Juhász Anna irodalmár

19.00     Fodor Sándor terem – Generációk tanulsága – Kemény István és Horváth Florencia beszélgetése

Miképp kapcsolódnak össze az alkotógenerációk, és mit tanulhatunk, mit emelünk át egy költő-mester, tanár munkásságából? Vajon azonkívül, hogy számos tulajdonságot – és akár sorsot – öröklünk őseinktől vagy szüleinktől, egy új generáció tagjaként választásokat és életpálya-vonzalmat is hordozunk? Hogy alakul a saját hang kialakítása, mit jelent egy előző generáció költői hangja az újnak? Állandó összehasonlításban lehet-e igazán felszabadultan alkotni?

Kemény István József Attila-díjas költő számára Ady Endre költészete meghatározó, ő maga pedig a fiatal generáció egyik jelentős alkotójának, Horváth Florencia Móricz-ösztöndíjas költőnek támpont. Az eseményen közös munkafolyamatról, tanácsról, példaképről, gyakorlatról és közös forrásokról is mesél a két alkotógeneráció tagja.

Résztvevők: Kemény István író, Horváth Florencia költő, Juhász Anna irodalmár

Május 12., vasárnap

10.00     Színpad – „Igaz lesz majd a virágom” – Szirtes Edina Mókus és Juhász Anna zenés-irodalmi gyermekelőadása

Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekes, hegedűművész, zeneszerző és Juhász Anna irodalmár délelőtti, zenés-irodalmi előadása a gyermekeknek szól: a hangok és szavak megtalálása, megismerése, és a versekben, dalokban feloldódás a kulcs – miképp ismerkedhetünk meg a szavak erejével, és hogy alkotunk saját képeket a versek segítségével? Klasszikus és kortárs szövegek, versek játékosan.

Résztvevők: Szirtes Edina Mókus énekes, zenész, Juhász Anna irodalmár

A könyvvásár teljes programja és tovább információ itt érhető el: https://csikszeredaikonyvvasar.ro/