Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendhagyó előadást láthatunk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban.

Sopsits Árpád Petőfi Sándor Felhők-ciklusára épülő új előadását március 14-én 18 órakor mutatják be a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta Szalonjában.

A 66 versből álló, 1845–1846-ban született ciklus költeményeit bemutató program a legújabb kutatásokat veszi alapul, de szubjektív módon közelíti meg a művet, amelynek jelentőségét a költő életének idejében is fel- és elismerték, és amely a mai napig hatással van a magyar költészetre. A versek szövegösszefüggéseire és hatástörténetére is fény derül dr. Szilágyi Márton Petőfi-kutató, egyetemi tanár közreműködésével.

Az esten való részétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Sopsits Árpád színházi rendezőként (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés a rácsok mögött, Gogol: Egy őrült naplója, Szophoklész: Oidipusz király) is ismert, továbbá a Céllövölde, a Torzók és A martfűi rém című filmek Balázs Béla-díjas rendezője. Több szempontból sem áll messze tőle a költészet világa. Egy időben hivatásos versmondóként is alkalmazták, tizenöt évesen kezdett el verseket írni, és kisebb-nagyobb megszakításokkal a mai napig folyamatosan alkot. Nemrég jelent meg Saját kéz című gyűjteményes kötete, amely 1968 és 2018 közötti verseit tartalmazza. Jelen előadásban nemcsak rendezőként, hanem előadóként is részt vesz.

Az ősbemutatót követően a Petőfi Sándor-est áprilisban több alkalommal látható lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hálózatában, így április 11-én a Körúti Könyvtárban, április 13-án a Karinthy Frigyes Könyvtárban, illetve még egy alkalommal, április 18-án az Ötpacsirta Szalonban.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.

A képen Sopsits Árpád Balázs Béla-díjas színház- és filmrendező. Fotó: Komka Péter / MTI