A Petőfi-versekre, öt fiatal zeneszerző és öt fiatal koreográfus együttműködéséből születő Lánglelkű bemutatója 2023 őszén várható, míg jövő év tavaszán Juronics Tamás Csajkovszkij zenéjére, Fekete hattyú címmel készít táncjátékot.

A Szegedi Kortárs Balett a 2022/2023-as évadban 58 előadást játszott, amelyet összesen majdnem 15 ezer néző tekintett meg. Míg otthonukban, Szegeden 26, addig Budapesten 18, más városokban 7, külföldön pedig szintén 7 alkalommal léptek színpadra. A Carmina buranával Romániában a Temesvári Magyar Napokon, Lettországban Rigában és Ventspilsben, Litvániában Vilniusban és Kaunasban, az Egyesült Államokban pedig New Yorkban szerepeltek. A közönség a Carmina burana mellett újra láthatta az Elégiát, a Blue-t, a Concerto / Vadak / A Szentet, a gyerekek kedvéért pedig felújították a Diótörőt és a Hamupipőkét.

Az évadban két bemutatót tartottak.

2023. március 10-én a Szegedi Kisszínházban került sor a Tűz – ezen belül a Bernarda Alba háza új változata, a Bolero és a Carmen – premierjére. 2023. április 28-án a Szegedi Nemzeti Színházban debütált Juronics Tamás legújabb, Shakespeare művéből táncra fogalmazott rendezése, a Lear. Az új előadásokat a Nemzeti Táncszínház is műsorára tűzte.

A társulat májusban a 10. Színházi Olimpia keretén belül vendégül látta az MM Contemporary Dance Company olasz társulatot. Az Enrico Morelli és Michele Merola vezette együttes a Ballad című táncjátékot adta elő.

Bocsi Petra táncművész az egész éves művészi teljesítményéért a társulat Imre Zoltán-díját vehette át, a Lear című táncjátékban nyújtott alakításáért pedig a közönség szavazatai alapján Dömötör-díjat nyert.

Az együttes a következő évadban is két bemutatót tervez.

„Petőfi petőfisége és végzete…, hogy ő nem volt megfontolt, komoly ember, ő egy izgága gyermek volt… Viszont nincs is e joggal megbírálható teremtésnek, világnak, életnek különb, istenibb produktuma, mint a gyermek. A gyermek az elevenség, az öröm, a jövőbe ható ígéret, a bilincsbe nem vert ember, az igazán igaz isten– írta Ady Endre Petőfi nem alkuszik című művében.

Ennek a nem alkuvásnak és „isteni létnek” állít emléket 2023 őszén a Szegedi Kortárs Balett, amikor a Petőfi-emlékév végéhez közeledve műsorára tűzi a Lánglelkű című táncjátékot, amelyhez öt szabadon választott Petőfi-vers szolgáltat muníciót a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon, hangversenytermekben és zeneszerzőversenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám, Dobri Dániel, Lázár Dániel, Molnár Viktor és Szászi Petra számára. Az est során elhangzó versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, a fiatal koreográfusok, Czár Gergely, Kiss Róbert, Szöllősi Krisztina, Tóth Laura munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, amely tovább élteti lánglelkű költőnk korszakokon átnyúló zsenialitását.


64a185db0922c9ab5d11b363.jpg
Fotó: Éder Vera

2024 tavaszán, magyarországi és nemzetközi premier keretében mutatják be a Csajkovszkij zenéjére készülő Fekete hattyú című táncjátékot Juronics Tamás rendezésében.

„Már régen szerettem volna megpróbálkozni ezzel a műfajjal” – írta Csajkovszkij A hattyúk tava komponálása közben Rimszkij-Korszakovnak, mintegy magyarázkodásképp, mivel akkoriban „komoly” zeneszerző nem vállalkozott balettzene szerzésére. Számára azonban a témául választott régi orosz népmese kiváló alkalomnak bizonyult arra, hogy valóságos érzelmeket és szenvedélyeket mutathasson meg, hitet tehessen az emberi tisztaság, a jóakarat és bátorság mellett; és a rabságban vergődő hattyúleányok sorsában kifejezhesse korának uralkodó hangulatát: a mélabút. Ez utóbbi érzés nem volt ismeretlen számára sem. A félelemmel teli titkolózás egész életére rányomta bélyegét, számtalanszor küzdött depresszióval, a halált is megkísértve. Öngyógyításként, terápiás céllal írta ki magából az éteri Fehér és a szenvedélyes Fekete Hattyút, érzékeny, neurotikus lelke kivetüléseit.

„Sajátosan orosz dallamok ezek, bensőségesek, sokszor fájdalmasak, >> olyan szívbe markolók, mint egy sikoly a sötét éjszakában<<” – fogalmazott Eduard Hanslick bécsi zenekritikus. Ezt a kettéhasadtságot érzékelteti Odette és Odile alakja, mely szerepeket ugyanarra a balerinára szokás osztani. Vagy esetünkben egyszerre sokra…

A szegedi társulattól Dusana Herakova és Adam Bobák távoznak, míg Nyeste Adrienn, Füzesi Csongor és Giordana Marzocchi a 2023/2024-es évadban új tagként érkeznek.

A társulat az új évadban továbbjátssza a Tűz / Bernarda Alba háza, a Bolero, a Carmen, a Lear, a Concerto /Vadak / A szent, a Diótörő, a Hamupipőke és a Carmina burana című táncjátékait.

Nyitófotó: Tarnavölgyi Zoltán