24. alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei szónok- és vitaversenyt.

2023-ban is összecsap a hagyomány és a forradalmi hevület. Kibékíthetetlenek-e a generációk közötti különbségek? Szükségszerűen ellentmond-e egymásnak a régi és az új? Mi szolgálja jobban a jóllétet: az egységesség vagy a különbözőség, a diverzitás? Ha van véleményed a kérdésről, csatlakozz a PKÜ Kazinczy Műhely, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, az ELTE TÓK és a Nemzeti Színház közös kezdeményezéséhez!

2023-ban is folytatódik a tehetséges szónokok keresése: Petőfi vs. Kossuth – újratöltve!

Tégy egy próbát, válassz egy témát! Készíts egy legfeljebb 1 perc hosszúságú videót, és érvelj a következő témák egyikében:

Készpénz vagy kártya – Van-e ma létjogosultsága a készpénznek?

Legyél egyéniség! – Az öltözködési szabályok az önkifejezés kerékkötői?

Magoljak vagy sem? – Nagyobb lexikai tudás: kritikusabb gondolkodás?

Hadd főzzek ma magamnak – Költséghatékonyabb, ha nem az interneten rendelünk ételt?

Régen minden jobb volt – Elbeszélnek egymás mellett a generációk?

Fontos, hogy a videón tisztán kivehetően kell látszódnod. A videó nem lehet vágott anyag, mert akkor csupán a vágástechnikát tudjuk értékelni, ahhoz viszont nem értünk, úgyhogy az egyperces tartalmad szerkesztés nélkül szükséges rögzítened.

Ha megvagy, töltsd fel a videót a TikTok-csatornádra, és megosztás előtt lásd el a következő hashtagekkel: #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek, valamint jelöld meg a @kultura.hu-csatornát. (https://www.tiktok.com/@kultura.hu)

Az sem gond, ha nem szeretsz szerepelni ilyen típusú felületeken. Ebben az esetben töltsd fel korlátozottan megtekinthető formában YouTube-ra, és küldd el nekünk a linket a kossuth@petofi.hu e-mail-címre.

TikTokra azért érdemes feltöltened a tartalmad, mert a szakmai zsűri mellett a TikTok népes közönsége is a döntőbe juttathat, amennyiben a kedvelések száma alapján a legjobbnak tűnsz az indulók között. De biztos, ami biztos, küldd el a TikTok-videód linkjét – ezzel hitelesítve nevezésed.

A cél az, hogy az elméleti vitát elsajátítók mellett lehetőséget kapjanak azok a csiszolatlan gyémántok is, akik gyakorlati úton, akár a közösségimédia-felületeken sajátították el a vitakultúra csínját-bínját. Erre tökéletesen alkalmas platform a TikTok, hiszen értékes tartalmakra a változatos, vibráló influenszervilágban is szükség van.

Légy bátor, és mutasd meg, mit tudsz!

Ha kérdésed van, írj nekünk a kossuth@petofi.hu-ra.

És most következzen a hivatalos rész!

A feltöltési és jelentkezési határidő: 2023. október 20. (23:59 percig)

A szónokverseny egy online és két jelenléti fordulóból áll. A jelentkezők online videóval nevezhetnek a közösségimédia-felületeken, majd a szakmai zsűri értékelése alapján a döntőbe jutott versenyzők szónoklásban és vitában egyaránt összemérhetik tudásukat november 11-én.

Döntő

A döntőbe jutó versenyzőket a zsűri választja ki a beérkezett pályamunkák alapján, a legjobb, döntős versenyzőket erről október 25-éig értesítik. A döntőre 2023. november 11-én szombaton kerül sor Budapesten, a Nemzeti Színházban. A zsűri neves szakemberekből (egyetemi oktatókból, színművészekből, kommunikációs szakértőkből) áll.

A verseny menetéről és a felkészüléshez szükséges információkról a döntőbe jutott versenyzőket külön értesítik.

Nyeremény

A legeredményesebben szereplő versenyzőket értékes nyereményekkel, közönségdíjjal és különdíjakkal jutalmazzák.

1. helyezett: 300.000 Ft
2. helyezett: 200.000 Ft
3. helyezett: 100.000 Ft

További információ: kossuth@petofi.hu

Adatvédelmi tájékoztató