Mi a közös Jimi Hendrixben és Petőfiben? Hogyan illeszthetők a versei egy mai musicalbe? És vajon melyik Pilvaker-pillanatra csettintene elismerően a költő? A Talpig magyar e heti epizódja ezekre a kérdésekre keresi a választ. Podcastajánló.

Melyik Petőfi-vers volt a
„kapudrog” Ferenczi György énekes, multiinstrumentalista zenész számára, aki
azóta számtalan stílusban próbára tette a költőt? Mi a közös szerinte Jimi
Hendrixben és Petőfiben? És vajon miért szavalja a verseket a tükör előtt?

Nyelvezetében Petőfi megelőzte a korát – vallja Caramel, aki Mesterkód címmel musicalt írt a szerelemről, és a zenés darabba beleszőtte a költő időtálló sorait. Az énekes-dalszerző kulisszatitkokról, boldogságkeresésről és Petőfi jelentőségéről mesél.

Tíz év után idén dupla telt házas Aréna-koncerttel búcsúzott el a Pilvaker. Az összművészeti produkció sokat tett azért, hogy megszerettesse az irodalmat, köztük Petőfi verseit a fiatalokkal. A műsor egyik beszélgetőpartnere az ötletgazda és főszervező, Takács Ákos.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerhetjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kaphatunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. A műsorvezető Rédl Ádám.

További érdekességek a Petőfi-emlékév honlapján találhatók.

Nyitókép: Hollósy Simon Kocsmában mulatozók című festménye. Forrás: hung-art.hu