A párizsi Picasso Múzeumban állítják ki Françoise Gilot munkáit, akinek karrierjét egykori partnere, Pablo Picasso megpróbálta derékba törni szakításuk után.

Francoise Gillot és Pablo Picasso AFP.jpg
Françoise Gilot és Pablo Picasso 1952 körül. Fotó: Boris Lipnitzki / Roger-Viollet via AFP

Françoise Gilot nem volt mindennapi személyiség, ő volt az egyetlen nő, aki elhagyta a zseniként számon tartott, köztiszteletnek örvendő Pablo Picassót. 1943-ban, a náci megszállás idején találkozott Picassóval egy párizsi kávézóban: a nő 21 éves volt, Picasso 61. Tíz éven át tartó, viharos kapcsolatuk végén aztán a sértett festő azt mondta neki, hogy nélküle semmi sem lesz, majd módszeresen nekilátott, hogy tönkretegye egykori múzsája és partnere karrierjét.

„Azt képzeled, hogy az emberek érdeklődni fognak irántad? Csak magad miatt soha nem fognak, tényleg… Csak egyfajta kíváncsiság lesz bennük egy olyan ember iránt, akinek az élete bensőségesen érintette az enyémet” – idézte fel Gilot később Picasso kegyetlen mondatait. A festő a szakítás után nem viccelt: valóságos háborút indított Gilot karrierje ellen értelmiségi és művész barátai hathatós segítségével. Françoise minduntalan zárt ajtókba ütközött, így el is hagyta Franciaországot, és az Egyesült Államokban telepedett le, ahol új életet kezdett, és a semmiből újra felépítette festői karrierjét.

Francoise Gillot AFP.jpg
Françoise Gilot párizsi műtermében 2004-ben. Fotó: Jean-Pierre Muller / AFP

Franciaország sok tekintetben még Picassónál is rosszabbul bánt Gilot-val. 1964-es Életem Picassóval című memoárja megjelenését perekkel próbálták megakadályozni, valamint nyolcvan prominens értelmiségi és művész indított petíciót a Les Lettres Françaises című kommunista lapban a könyv betiltását követelve. A könyvből végül aztán egymillió példány kelt el és 16 nyelvre fordították le.

Szakmai sikereit szülőföldjén mindig is beárnyékolta Picasso, ezt próbálják meg most legalább részben korrigálni azáltal, hogy új állandó kiállítást rendeznek a műveiből a párizsi Picasso Múzeumban - adta hírül a Guardian. A múzeum szóvivője hangsúlyozta: nem Picasso múzsájaként fogják bemutatni, hanem Françoise Gilot-ra, a művészre koncentrálnak.

A párizsi Picasso Múzeum őrzi a világ legnagyobb Picasso-gyűjteményét, most három emeleten rendeztek be egy új állandó kiállítást 22 teremben, ebből kapott egy termet Françoise Gilot. A tavaly 102. életévében elhunyt Françoise Gilot munkásságát nemrég a budapesti Műcsarnok is bemutatta, a Felszálló Főnix című kiállítást február közepéig lehetett látogatni: itt írtunk róla részletesen.