fbpx

Pink Floyd a csillagos ég alatt

Valódi zenetörténeti csemege, a legendás együttes talán legkülönlegesebb kísérlete, a fél évszázados Atom Heart Mother kerül terítékre április 29-én az Óbudai Polgárvárosi Amfiteátrumban. Egy estényi varázslatos zenei időutazás az, amire készül a Pink Floyd „magyar hangjaként” ismert Keep Floyding nagyzenekari tolmácsolásban.

A tiszteletzenekar-kultúrának több évtizedes hagyománya van világszerte – itthon az egyik legrégebbi múltidéző csapat az 1999-ben alakult, egykori trióból mára hang- és vizuáltechnikai stábbal tizenegy fősre duzzadt Keep Floyding, a nagy előd szerteágazó zenei univerzumának hiteles tolmácsolója.

Tisztelgésük tárgyának szinte egész munkásságát megidézték már az elmúlt évtizedekben, teljes albumok, legendás koncertek újrajátszásával, a legnagyobb slágerekkel és valódi ritkaságok felkutatásával, persze mindig az adott helyszínhez igazított vizuális körítéssel. Hűen a Pink Floyd monumentális performanszaihoz, a magyar együttes ezúttal is lenyűgözni készül:

a sokszínű, izgalmas kísérleten, az Atom Heart Motheren túl ugyanis egyéb progresszív klasszikusok is előkerülnek az április végi amfiteátrumi estén,

olyan különleges kalandra invitálva a közönséget, amit még évekig emlegetni fognak. A Keep Floyding ugyanis a zene és a fény erejével varázsol – ráadásul a show-t egyedülálló történelmi helyszínre, Aquincumba álmodták meg, a nagy sikerre való tekintettel újra. Hiszen 2019-ben már megidézték a múltat az ősi romok között egy fantasztikus előadás erejéig.

És hogy miért éppen a Pink Floyd?

Az európai pop- és rockzene szerves fejlődésében a hatvanas évek második felében a pszichedelikus és a progresszív rock volt a két legnagyobb hatású vívmány, a Pink Floyd pedig már első korszakában hidat épített a két irányzat közé. Pszich-rockból lett prog-rock, majd a hetvenes, nyolcvanas évek fordulójára annál is sokkal több: egy utánozhatatlan életmű, sőt életérzés. Ez a megszakításokkal együtt öt évtizedes pálya az egyik legjelentősebb a modern rockzene történetében – és a mai napig tagadhatatlan hatással van az egész könnyűzenei és egyéb művészeti világra.

Nyitókép: Óbudai Polgárvárosi Amfiteátrum

A rovat további cikkei