piszeorru_majom
The Golden Couple (Az arany pár)
Marsel van Oosten díjnyertes fotója

A fotós napokon át követte a piszeorrú majmokat (rhinopitecus), hogy kiismerje szokásaikat és viselkedésüket. Van Oosten egyetlen képen akarta megmutatni egy hím káprázatos hátszőrét és kék színű pofáját ? írja a BBC hírportálja. A fotós kitartása végül elnyerte jutalmát és a díjnyertes felvételen még egy kisebb testű nőstényt is sikerült megörökítenie. A két állat egy kövön ülve mered ? látszólag ? a távolba, ám a fotós elárulta, hogy valójában a csapatuk tagjai közt kirobbant heves vitát szemlélik.

?Örülök, hogy ezzel a képpel sikerült nyernem, mert ezek olyan veszélyeztetett állatok, amelyeknek még csak a létezésről is kevesen tudnak? ? mondta a BBC-nek a győztes. Hozzátette: fontos, hogy az emberiség tisztában legyen azzal, hogy a bolygón élő fajok egy nagy része fenyegetett. ?És nem csupán az orrszarvúak, a tigrisek és a jegesmedvék, hanem ezek a fajok is sokkal több figyelmet érdemelnek, minden lehetséges védelmet meg kell adni nekik? ? hangsúlyozta a fotós.

Az év természetfotója sokszor erőteljes, sokkoló tartalmának köszönheti győzelmét. Roz Kidman Cox, a zsűri elnöke szerint azonban előfordul, hogy egy képben van valami lebilincselő, ami magával ragadja az embert. ?Ahogy haladtunk végig a képeken, valahogy mindig visszatértünk ehhez az egyhez. Olyan, mint egy beállított fotó. Azt hiszem, a színek és a fények miatt? ? mondta Cox. Hozzátette: ?ezek a majmok általában a fákon táplálkoznak, de Marselnek valahogy sikerült a talajon lefotóznia őket, miközben nagyon finoman megvilágította a jelenetet, hogy kiemelje a lenyűgöző szőrzetet?.

Lounging_Leopard_wildlife
Lounging Leopard (Henyélő leopárd)
Skye Meaker fotója

Az ifjú természetfotós kategóriában a 16 éves Skye Meaker diadalmaskodott, aki a botswanai Mashatu vadrezervátum Mathoja nevű leopárdját kapta lencsevégre, ahogy a nagymacska épp egy fán pihen. Az állat még fiatalkorában eltörte az egyik lábát, ami azt jelenti, hogy társaival ellentétben nem képes felcipelni a fákra az elejtett zsákmányt, hanem a talajon kell elfogyasztania azt a hiénák próbálkozásait visszaverve.

Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik.

A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállítás, amelyet október 19-étől láthatnak az érdeklődők. A jövő évi versenyre október 22-étől várják a nevezéseket.

Forrás: MTI