Nincs még egy magyar szerző, akinek varázslatos világa olyan intelligens humorral párosulna, mint Rejtő Jenőé. Több mint hetven évvel a Piszkos Fred, a kapitány megszületése után egy sokat próbált színházi és filmes csapat úgy gondolta, itt az ideje színpadra vinni az egyik legismertebb művét. P. Howard sajátos, bölcselkedő humora mindenkit megnevettet, szórakoztató regényein generációk nőttek fel.

piszkos_fred_bezeredisas_tamas
Bezerédi Tamás

A Budapesti Bulvárszínház és a Szabad Tér Színház közös produkciója zenés vígjátékként viszi színre a regényt Sas Tamás rendezésében, akinek ez az első nagyszínpadi munkája. Az előadás zenéjét Lázár Zsigmond, a dalszövegeket Baráthy György írta, a szövegkönyvet Vajda Katalin készítette, aki más Rejtő-regények szereplőit is becsempészte a darab cselekményébe. A Rejtő-képregények hangulatát idéző díszletet Halász G. Péter, a jelmezeket Breckl János tervezte. A látványos, akrobatikus táncbetéteket Kazarján Deniel koreografálta, és az Appril Projekt táncosai adják elő.

A parádés szereposztásban prózai színészek és musical-sztárok egyaránt feltűnnek. A címszerepet Bezerédi Zoltán, a Katona József Színház művésze alakítja, aki szerint Rejtő friss humora közel áll a mai Kazinczy-utcai városi humorhoz. Fülig Jimmy-t felváltva játssza Miller Zoltán és Gesztesi Máté, Pepita Oféliaként Balogh Anna és Tunyogi Bernadett mutatkozik be, a Királynőt Vándor Éva alakítja, a Herceget György-Rózsa Sándor és Gulyás Hermann Sándor, míg Balikó Tamást kettős szerepben, Egmontként és a titokzatos Valaki szerepében láthatjuk.

A darab szereplői alvilági figurák, kalandorok, életművészek. Kevés olyan regényről tudunk, amelynek első mondata szállóigévé, egyben a magyar kultúra szerves részévé vált. Elég, ha a halhatatlan kezdősorára gondolunk: ?Uram! A késemért jöttem!?, és máris Rejtő jellegzetes világában találjuk magunkat.

A Piszkos Fred, a kapitány című előadást június 6-án és 7-én láthatja először a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál nyitóelőadásaként. További előadások augusztus 23-án és 24-én.